Het is opletten met die witte schermbloemen!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Heggendoornzaad is zo een van die vele, witte schermbloemen die je in de zomer overal ziet staan. De plant is helemaal niet zeldzaam, maar toch kijk je er zo over. Je denkt van, ach, vast een bereklauw, of nog een wilde peen, want die lijken allemaal zo op elkaar en het staat er vol van. Niets speciaals aan dus.

Maar dan komen de vruchten. Die hebben een paarsrode kleur die dan toch mijn aandacht trok. De borstelige klitvruchtjes vertonen een heerlijk contrast tussen paars en groen, in het ochtendzonnetje lijken het net kleurrijke schilderijtjes. Door de stekeltjes blijven ze haken in de vacht van dieren en worden zo verspreid. En die stekeltjes bevatten ook kalkophopingen waardoor slakken er afblijven. Toch slim, niet?

De plant is helemaal niet veeleisend, je vindt ze op alle soorten bodems, maar toch vooral langs hagen en bosranden. En bestuivers zijn er dol op! De bloemen aan de buitenrand van de bloemschermen zijn mannelijk en vormen alleen stuifmeel, terwijl de bloemen in het midden tweeslachtig zijn en de vruchten opleveren.

De vruchtjes hebben bovendien nog een bijkomende troef. Ze bevatten toriline, een stof die de omzetting van het mannelijk hormoon testosteron blijkt tegen te gaan. Het wordt momenteel dan ook volop onderzocht in de bestrijding van prostaatkanker. Ook tegen andere kankers zou het effect hebben. Ik zal voortaan wat meer moeten opletten bij die witte schermbloemen!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

4 gedachten over “Het is opletten met die witte schermbloemen!”

  1. Prachtige planten waaraan we zomaar voorbijgaan. Als ze nu vruchtjes dragen die ook nog inzetbaar zijn bij medische behandelingen is meer onderzoek zeker de moeite waard. Merci voor deze info bij alweer mooie foto’s
    , Maarten.

  2. Beste Maarten,
    Nooit vernomen dat er tweeslachtige bloemen bestonden! Zou men dat kunnen vergelijken met slakken of met oesters die nu en dan van geslacht veranderen? Wat een wondere wereld waarin we leven! Dank om het ons elke week te herinneren!!!
    Mio

    1. Hallo Mio, de meeste bloemen hebben (mannelijke) stuifmeeldraden en (vrouwelijke) stampers en zijn dus tweeslachtig. Bij de dieren is dat dan weer uitzonderlijk, zoals inderdaad bij slakken die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Veel groetjes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.