Waar is die roze wolk?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Gouden torren leven op een roze wolk. Alleen maar rozen zoeken, het stuifmeel en de nectar ervan binnenspelen, erin schuilen als het regent of koud is, erin slapen als het donker wordt. Wat een leven! Nu ja, meidoorn en vlier zoeken ze ook op hoor, maar verder vooral bloemen van de uitgebreide rozenfamilie. Zelfs de gekweekte rozen in een doorsnee tuin bieden een ideale thuishaven!

Ze vliegen razendsnel rond op zoek naar nieuwe rozen. Het eigenaardige is dat de harde dekschilden neergehouden worden tijdens het vliegen. De vliezige vliegvleugels schuiven gewoon onder de rand door naar buiten en zijn dan klaar voor gebruik. Andere kevers vliegen rond met opgeheven dekschilden en zijn duidelijk minder wendbaar dan deze wervelende gouden torren.

De dekschilden zijn van een metaalglanzend rozig goudgroen. De kleur wordt niet veroorzaakt door kleurpigmenten, maar door speciale weerkaatsing van het licht. De dekschilden bevatten namelijk microscopisch kleine spiegeltjes die zodanig gestructureerd zijn dat het teruggekaatste licht van eigenschappen verandert. 

Een studie op precies deze gouden tor toonde voor de eerste keer aan dat het om linksdraaiend gepolariseerd licht gaat. Volgens de lichtinval levert dat allemaal verschillende prachtig iriserende kleuren op! Ik word er zelf helemaal euforisch van! Waar is die roze wolk?


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Waar is die roze wolk?”

 1. DANKUWEL voor wederom een uiterst leuk , leerrijk verhaaltje en dito uiterst mooie foto’s. Met zonnige zomerse groeten uit Maaseik ( een stadje in het noordoosten van Belgisch-Limburg ) een 30-tal km ten noorden van Maastricht .

  1. Weer een fantastisch mooi verhaal en erg veel opgedane kennis van dit torretje dat zo’n euforisch gevoel geeft
   Dank je wel.
   Wat een mooi leven heeft dat beestje he op die roze wolk
   Groetjes, Ineke

 2. Beste Maarten,
  Dank voor die prachtige ontdekking! Vleugels die uitschuiven onder de rand..een idee voor een futuristisch boek of verhaal !
  Je blijft boeien door ons de vernuftigheid van de natuur aan te tonen!
  Marie-Rose(Mio)

 3. Wat een kleurenpracht! Nauwelijks voor te stellen dat deze sprookjesachtige verschijning ook vijanden zou kunnen hebben. Die gouden tor heeft een droomleventje, zo lijkt. Moet ze met de spiegeleffecten van het dekschild ook vogels op afstand houden? In jouw prachtige foto’s zou een fee niet misstaan Maarten.

  1. Dankjewel hoor Lydi! Het ziet er inderdaad sprookjesachtig uit, maar de fee hou ik voor een volgend natuurvertelsel! De spiegeleffecten lijken mij niet oogverblindend, maar anders zou dat misschien wel helpen tegen vogels… of misschien juist eksters aantrekken? Nog verder te onderzoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.