Wegdromen over blauwe stranden

Geschatte leestijd: 2 minuten

De blauwe korstzwam is zo’n opvallende en typische verschijning, dat het een van de weinige korstzwammen is die je op het zicht kan determineren. Sterker nog, doordat er tijdens de coronaperiode zoveel mensen de natuur in trokken (wat moesten ze ook anders doen?), werd de zwam zo vaak op naam gebracht dat er eerst gedacht werd aan een invasie. Want de blauwe korstzwam is eigenlijk afkomstig uit het warme Middellandse-zeegebied. Maar niet dus, integendeel zelfs, ondanks de klimaatopwarming is er van een echte toename geen sprake.

En opvallend? Zelf keek ik er eerst over. Een donkere plek op een donkere boomstam, meer lijkt het niet. Want de zwam groeit op rottend hout, en liefst met het oppervlak naar beneden zodat de sporen gemakkelijk afvallen en wegwaaien. Bij korstzwammen groeien die sporen gewoon bovenop de ‘korst’, en dus niet op plaatjes of in poriën onderaan de hoedjes van de klassieke paddenstoelen.

Maar wat een schoonheid als je wat dichterbij komt! De zwammen hebben een rand die alle mogelijke schakeringen van blauw kan hebben, van bijna wit over violetpaars tot donkerblauw. Terwijl de zwam zelf stevig vastzit op de boomstam, kunnen juist die randen loskomen en omhoogkrullen.

De vlekjes van de zwammen op de boomstam doen me denken aan van die oude landkaarten, waarop zeemonsters waren getekend, en exotische stranden met kromme bomen en schepen in een storm. Het is dan wel een bruine zee met blauwe stranden rond zwarte continenten. En ik zal er de weg naar huis niet mee vinden. Ook goed, dan blijf ik nog maar wat zitten wegdromen over de blauwe stranden van de Middellandse zee!

(beelden uit het Sint-Baafskouter-Rozenbroekenpark te Sint-Amandsberg, januari 2024)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Wegdromen over blauwe stranden”

  1. Hai Maarten
    Wat een prachtig gezicht al die kleuren van de korstmossen. Mooie vergelijking met de oude landkaarten en z.g. monsters. Laat ik daar nou ook aan denken. Maarja ik heb ook een rijke fantasie hoor. Ik wist trouwens niet dat er zoveel kleuren bestonden. Heb ik nog nooit gezien.
    Weer wat geleerd van jouw onderzoekende geest. Nog een fijne zondag .
    Groetjes ineke

  2. Alweer een poëtisch verhaal Maarten, jij verbind de kennersblik met een fantasie-rijke geest, heel mooi, das weer genieten! Devolgende keer dat we weer paddenstoelen spotten of mossen wil ik ook wat meer fantasie op laten wellen, maar zoals jij dit kunt en met ons deelt is er maar een, dat is Maarten! Bedankt Maarten voor al die schoonheid!

  3. In je eigen omgeving zulke natuurpracht te kunnen spotten… daarvoor heb je een kennersblik nodig. Wat een bijzondere kleuren ook, Maarten! Ik zou je ervan kunnen verdenken een bijzondere fotografische techniek te hebben gebruikt om ons op het verkeerde been te zetten. Dankjewel alweer en fijne zondag nog.

    1. Het was inderdaad wel wat zoeken hoor Lydi! En om de kleuren van deze zwam naar boven te halen volstond het om wat bij te lichten. Ook voor jou nog een mooie zondag!

  4. Kristine De Martelaer

    Prachtig alweer, ook die vergelijking met stranden, oude landkaarten…. die (h)erkenning van de mooie natuur en de poëtische omschrijving van Maarten, zou ik voor geen ‘geld’ meer willen missen. Of kunnen we ook met paddestoelen of schimmels betalen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.