Wie is er hier de pestkop?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Springstaartjes zijn misschien lichtgeraakt te noemen, maar motmuggen zijn wel nog een stukje erger hoor! Ik krijg zelfs de indruk dat zij het zijn die een spelletje met míj spelen. Eerst blijven ze rustig zitten zodat ik denk dat ze te benaderen zijn.

Rustig zitten blijven? Vergeet het!

Maar dan beginnen ze kriskras rond te lopen en over de rand van een blaadje weg te kruipen, en hop, daar maken ze een klein sprongetje, want vliegen kunnen ze niet zo goed, eventjes terug ronddraaien en dan zie ik ze uiteindelijk toch wegfladderen. Keer op keer doen ze allemaal hetzelfde. Dat is toch duidelijk om mij te pesten?

Motmuggen lijken op kleine motjes, met hun behaarde, grijswitte vleugeltjes. Die houden ze als een dakje boven het lijf. Alleen hebben ze er maar twee, zoals alle muggen en vliegen, in plaats van vier zoals echte nachtvlinders. En dan die kop. Die maakt hen toch net de heks in een insectensprookje, met punthoed en mantel en al?

Grijze heks met pestkop, puntenhoed en cape

Een echte pestkop hebben ze! Hun grote zwarte ogen zitten weggestoken onder dikke antennes, en de ‘slurf’ die ertussen hangt zijn de monddelen. Muggen hebben een steeksnavel, maar bij motmuggen is die niet hard genoeg om te steken en dient die eerder om zacht, rottend materiaal op te slurpen, zoals vliegen doen. Motmuggen en vooral hun larven zijn echte afvalopruimers.

De haartjes op de vleugels zijn reflecterend

Ze zitten nu massaal bij ons in de composthoop. Het is er een en al een wit gefladder. ‘s Nachts kruipen ze gezellig samen binnen in een verschrompeld herfstblaadje, daar is het waarschijnlijk minder koud. Om die schuwe pestkoppen toch te kunnen fotograferen neem ik dan zo’n blaadje voorzichtig op, en ik vouw het samen zodat ze er maar langs één kant uit kunnen.

Een beetje verder openmaken, want ze houden niet zo van licht – ze zijn meer nachtactief – en daar komen ze. Maar hmm, vraag ik me af, wie is er nu de echte pestkop?

(beelden uit onze tuin, februari 2021 en 2024)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Wie is er hier de pestkop?”

 1. Motmugjes,…daar had ik nog nooit van gehoord! Weer eens wijzer geworden!
  Maar dat puntige hoedje op het heksmotmugje zie ik niet zo goed..Ik denk dat ze die niet aan had. 😊

 2. Op het eerste gezicht zien ze er niet lieflijk uit, maar weer ben je erin geslaagd deze insecten mooi te presenteren, Maarten. De behaarde vleugels in bruinachtige tinten trokken mijn aandacht en ja… ik denk dat jij ze uit hun rust haalde voor de foto’s en dus zelf de pestkop bent. Dankjewel voor deze andermaal leuke zondagse bijdrage!

  1. Haha, dankjewel hoor Lydi! Ik moet toegeven dat de pestkoppen er zelfs voor mij steeds maar vriendelijker beginnen uit te zien, dus blijf ik inderdaad alleen achter als pestkop!

 3. Wat heb je dit weer prachtig in beeld gebracht.
  Ik zal toch eens beter op gaan letten of ik ze zie want volgens mij heb ik deze soort nog niet in mijn mappen staan.
  Fijne zondag.
  Groetjes Ellen

 4. Hai Maarten, zit ik hier op zondagochtend naar pestkoppen te kijken!
  Nou, ik vind het schattige beestjes hoor. En natuurlijk heel mooi in beeld gebracht door jou. Alle leven heeft een functie he. Prachtig! En zo ingenieus van vorm. Ongelooflijk is de natuur en bewonderenswaardig van jou dat je dat zo fotografeert. Maar dat is een van jouw kenmerken in dit leven. Het laten zien en meebeleven van de kleine bijzondere dingen die heel groot zijn. Fijne zondag!
  Groetjes Ineke

  1. Wat heb je dat weer mooi gezegd Ineke! Ik probeer inderdaad zelfs de meest eenvoudige wezentjes onder ons zo mooi mogelijk in beeld te brengen… omdat ik ze zelf nu ook eenmaal allemaal mooi vind! Ook voor jou nog een fijne zondag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.