Wat een lichtgeraakte speelkameraadjes!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is het leuk om in de winter buiten te spelen in de tuin! Het zit er vol met speelkameraadjes, maar… je moet ze wel zoeken! De springstaartjes laten zich meestal vangen voor een spelletje. Ook al ondergaan ze het allemaal eigenlijk onbewust. Ze doen gewoon hun ding, en dat is het afdweilen van rottend hout op zoek naar eetbare schimmeldraadjes of ander lekkers.

Grazend springstaartje

Vooral in de herfst of de winter zijn ze te zien, als de bladeren zo van die heerlijke kleuren hebben gekregen. En als het dan wat gevroren heeft en het zonnetje erop zit, lopen die beestjes rond in de meest feeërieke setting. Argeloos en zonder het te beseffen.

Springstaartje op een bevroren blaadje

Weten zij veel dat er daar een fotograaf op de loer ligt die iedere beweging gade slaat. Maar die moet niet te dichtbij komen, want springstaartjes zijn nogal lichtgeraakt. Dan klappen ze hun springstaart uit en schieten ze zich weg. Tot wel tien centimeter ver springen ze, en vind ze dan nog maar eens terug! 

Overstappen op een blaadje

Het is wel grappig om vast te stellen dat die beestjes individueel verschillen in hun lichtgeraaktheid. Het ene exemplaar kan je vlot van het ene op het andere blaadje laten overstappen, het andere springt al geërgerd weg als je maar met je hand beweegt. Bij een schokkerige, brute beweging blijft er wel geen enkele zitten. Wat een lichtgeraakte speelkameraadjes zeg!

Een lichtgeraakt speelkameraadje

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

4 gedachten over “Wat een lichtgeraakte speelkameraadjes!”

  1. Hai Maarten. Wat leuk verteld. Ik heb het idee dat ze best wel slim zijn in hun kleinheid en spelen met onze onnozelheid. Grappige diertjes zeg. Ze zijn erg oplettend hoor.
    Fijne dag nog!

    1. Dankjewel hoor Lydi! En ze zijn inderdaad heel frêle, ze hebben geen pantser en zijn dus zeer kwetsbaar, aanraken is al te veel voor die beestjes… maar tegen de kou kunnen ze wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.