Geschatte leestijd: 2 minuten
Kievitsbloemen worden wel eens aangeplant in tuinen, maar wilde exemplaren zijn uiterst zeldzaam in onze streken. In België was de soort gedurende 122 jaar lang zelfs uitgestorven, pas in 2021 werd er opnieuw een plantje ontdekt op de grens met Frankrijk. In Nederland komt de soort wel nog verspreid voor, maar dan vooral rond Overijssel. In Groot-Brittannië is er trouwens discussie of het niet helemaal om verwilderde populaties gaat.
Het bolgewasje heeft natte, schrale graslanden nodig zoals oude hooiweiden. Die vind je nauwelijks nog in onze intensief beteelde streken. Als je dan ook nog weet dat de plant er acht jaar over doet om in bloei te komen, en dat de zaden via overstromingen worden verspreid, dan zal het duidelijk zijn dat de overlevingskansen niet zo groot zijn.
Ik vernam dat er wilde kievitsbloemen stonden in het stadspark van Aalst. Nu heeft Aalst wel een heel groot stadspark, met wilde, afgesloten delen met natte bossen en graslanden. Het zou uiteraard dààr moeten zijn dat het zeldzame kievitsbloempje voorkwam, zo dacht ik toch.
Het hele stadspark heb ik afgezocht. Ik waadde door ondergelopen graslanden, kroop onder prikkeldraad, sprong over grachten, een hele dag lang, maar niets te zien. Moe en teleurgesteld slofte ik naar de uitgang. Daar passeerde ik langs het typische parkgedeelte, met keurige bloemperken en strakke gazons.
Op een bordje stond een hooiweide aangeduid. Zou het dan toch? En ja hoor, daar zag ik ze al van ver blinken. Het waren aangeplante exemplaren, en helemaal geen verwilderde zoals ik gehoopt had. Maar stiekem ben ik er toch wild van.
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Dag Maarten!200 abonnés prachtig!Gelukkig zijn er mensen die van mooie fijne et uitzonderlinge dingen houden.Nog nooit een zo speciaal bloemetje gezien.Het is bijna een motief voor gordijnen kussens of voor zomerse vrouwenkledij! Je hebt je veel moeite getroost om ze te vinden en zo mooi te fotograferen! Dankjewel,Maarten!
Hartelijk dank Marie-Rose! Persoonlijk vind ik het motief meer iets voor een tafelkleedje, maar het bloemetje staat er alleszins prachtig mee, inderdaad! Veel groetjes!
Weer eens het bewijs dat de aanhouder (in het zoeken) wint. Wild of niet, alleszins interessant.
Inderdaad Etienne, al was het die keer echt wel kantje boord! Bedankt voor de reactie!😊
Prachtig bloemetje. Klein maar fijn. Tjonge,veel moeite moeten doen zeg maar het is je weer gelukt. Fijne mooie zonnige dag om er op uit te gaan. Groetjes, Ineke
Dankjewel hoor Ineke! Ook voor jou nog een fijne zondag!
Van harte gefeliciteerd met je abonnees Maarten. Diegenen die nog niet zijn aangesloten, weten niet wat ze missen elke zondagmorgen. Bedankt en ik zie uit naar nog vele natuurweetjes.
Dankjewel voor de mooie woorden Marceline!
Dag Maarten, mooie foto’s weeral en ook ik vind het een heel mooi plantje, maar inderdaad zeldzaam. Ik heb 1 plantje aangekocht en hij staat in een bakje in het ondiepe deel van mijn zelfgemaakte vijver, nu het derde jaar en hij heeft zijn bloei nu al achter de rug. Hij bloeide vrij vroeg ondanks de koude lentemaanden, half maart, begin april en hij doet het goed op die plek.
In Silsombos in Erps-Kwerps zouden er ook staan in het natuurdomein, zelfs meerdere exemplaren. Zijn ze ooit daar aangeplant en verwilderd? Ik weet het niet.
Dankjewel voor de reactie Moniek, blij te horen allemaal! In België gaat het meestal om aangeplante of verwilderde exemplaren, behalve dus daar aan de Franse grens. Zover ben ik niet geraakt!
Het is één van mijn lievelingsbloemetjes ,maar zo mooi als op je laatste foto heb ik het nog nooit gezien. Bedankt voor dit alweer wonderlijke zicht.
Ja die laatste foto is eens iets anders hé, Annemie, blij dat je die mooi vindt! Hartelijk dank!
Je hebt er alweer wat voor moeten doen, Maarten. Toch aangenaam verrast door dit mooie bloempje, aangeplant of niet. Wellicht weinig te zien en daarom alweer dankjewel.
Dat is met veel plezier hoor Lydi… maar deze keer dus ook met veel moeite, oef!