Mijn naam is haas

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wanhopig op zoek naar de kievitsbloemen van vorige week liep ik haastig heen en weer. Ik wilde niet het haasje zijn, en daarom liep ik alle wandelpaden meerdere keren af. En… dat was maar goed ook! Als je een pad in de andere richting neemt, zie je toch nog plots andere dingen dan op de heenweg. Je weet ook maar nooit hoe een koe een haas vangt!

Ik ving geen haas maar wel een hele familie hazenpootjes. Het hoedje van een hazenpootje ziet er effectief uit als een harig, beige pootje als het juist uit de grond komt, maar dat duurt niet lang. In enkele uren tot een dag is de paddenstoel uitgegroeid en al weer helemaal verdwenen! Ze gaan er vandoor als een haas. 

De steel groeit uit, het hoedje plooit open en krult al scheurend omhoog. Net als bij inktzwammen – maar dan veel sneller – verslijmt de paddenstoel tot zwarte inkt. Dat zijn de sporen die hierdoor zo snel als een haas kunnen opdrogen en meegevoerd worden door de wind. Het is een uiterst efficiënte verspreidingsstrategie!

Die dag heb ik meerdere keren het hazenpad gekozen. De laatste keer dat ik er passeerde, was er niets meer te zien. Precies alsof iemand alles geplukt had. Maar mijn naam is haas!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

6 gedachten over “Mijn naam is haas”

 1. Dag Maarten,

  Bijzonder hoor de close-ups onderaan van de hoed.
  Mijn mond valt open.
  Maandag is altijd weer puur genieten.

  Ik wens je een fijne dag toe.
  Vr gr
  Jan

  1. Bedankt voor de complimenten Jan! Ik heb me wat gedragen als een kaboutertje, vandaar het standpunt! 🙂
   Vriendelijke groeten, Maarten

 2. Kristine De Martelaer

  Even flitst er bij het lezen van de tekst door mijn hoofd… “zou Maarten durven die paddestoeltjes plukken om naar een kabouterbos te brengen….” Maar dan toch direct “Nee, Maarten laat het schone van de natuur op zijn plaats”. En nog beter, hij geeft het een plaats op de electronische snelweg. Wij zijn als lezers van deze natuurvertelsels bevoorrecht dat hij die snelweg heel even trager maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.