De eenzame reus en de slanke dwergen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er was eens een gigantische mier die wel wat van de wereld wou zien. En zo gezegd, zo gedaan. De reuzenmier trok steeds verder weg van de kolonie die zo goed voor haar had gezorgd, en waar ze zich ook steeds ijverig voor had ingezet. Na een lange, zware tocht kwam ze uiteindelijk terecht aan de rand van de beboste bergen waarin ze al heel haar leven woonde.

Kolonie van de gewone reuzenmier

De gewone reuzenmier is wellicht de grootste mierensoort in onze contreien, maar daarom zijn niet alle exemplaren reuzengroot. De grootte tussen de werksters kan individueel zó sterk verschillen, dat de grootste wel dubbel zo groot zijn als de kleinste. Ze lijken sterk op de bos- en renmieren die ook in het bos leven.

Gewone reuzenmier met een zwartbandslankmier

Maar daar stond de reuzenmier plots op naakte, stenen grond! Dat was helemaal iets anders dan het welvertrouwde bos! En opeens… was ze helemaal omringd door dwergslankmieren. De zwartbandslankmier is juist een van de allerkleinste mierensoorten. De lilliputters kwamen hun dagelijkse portie algen grazen van de kalkrijke stenen waartussen ze leven. Het zijn bewoners van mergelgesteenten, waar ze kleine kolonietjes vormen in alleen voor hen bereikbare, smalle spleetjes. 

Omringd door dwergslankmiertjes

Slankmieren zijn heel vreedzame miertjes, waarvan meerdere kolonies zonder ruzie naast elkaar kunnen bestaan. Er werd ook aangetoond dat ze kunnen samenleven met reuzenmieren. Dat is ook niet moeilijk. Want de reuzenmier was zó groot, dat ze niet eens werd opgemerkt door die kleine dwergslankmiertjes!

En de reuzenmier voelde zich daardoor nog meer alleen. Omringd zijn door andere mieren en toch volledig genegeerd worden, wat kan er nu nog erger zijn? Ze verstijfde helemaal en bleef als bevroren staan, en als je het mij vraagt, dan staat ze er nog!

(beelden van augustus 2024, Scherwiller (Elzas)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

7 gedachten over “De eenzame reus en de slanke dwergen”

  1. Wat een mooi verhaal! Om één of andere reden heb ik altijd al een grote fascinatie gehad voor mieren. Dus dit zaadje valt in vruchtbare grond. Alweer bedankt!

      1. Ach ja de zon kan niet altijd schijnen he. Mooi verteld Maarten. Ik voel me bijna een reuzenmier, alleen niet in het bos, maar in een prachtig natuurgebied met veel bloemen, planten en bomen. Fijne zondagavond!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.