Gemene mama’s hebben het ook niet makkelijk 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Steekmuggen zijn de allermoedigste mama’s. Ze hebben het echt niet gemakkelijk. Met ware doodsverachting gaan ze ’s nachts op zoek naar bloed, in het volle besef dat het hun laatste keer kan zijn. Maar als ze kindjes willen, zit er niets anders op. Ze hebben de eiwitten in het bloed nodig om eitjes aan te maken.

Daarna volgt opnieuw een riskant avontuur om de eitjes in het water te deponeren zonder er zelf in te vallen. Het zijn niet de beste zwemmers.

Verdronken mama verenigd met haar nakomelingen aan het wateroppervlak…

De muggenlarven en -poppen daarentegen duikelen vrolijk rond in het water en brengen er hun hele jeugd in door. Met een adembuis hangen ze aan het stil aan het wateroppervlak, maar bij verstoring kronkelen ze naar diepere oorden.

Larven hangend aan hun adembuis
Bijna volwassen pop naast een jonge larve

Doordat ze zo massaal aanwezig zijn, en voedingsstoffen uit het water filteren, zijn de larven niet alleen een belangrijke voedingsbron voor onze vissen maar dragen ze ook nog eens bij aan de zuiverheid van het oppervlaktewater. Zonder muggenlarven zou het waterleven er helemaal anders uitzien. De ‘s nachts vliegende volwassen muggen vormen dan weer het basisvoedsel van onze vleermuizen. Muggen verdienen dus zeker hun plaats in de natuur!

Is het geen schatje?

Je kan steekmuggen gemeen vinden, maar ze steken ook alleen maar om zich voort te planten. En ocharme, dat kleine beetje bloed kunnen we toch wel missen, niet? Het is voor de goede zaak! Het is voor de mama’s!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Gemene mama’s hebben het ook niet makkelijk ”

  1. Isabelle Laquiere

    Heb je je speciaal laten steken door zo’n mama? 😉 Knap gedaan, al die foto’s! Jouw teksten zijn aanstekelijk (let op de woordspeling?), gevat, interessant en vol humor. Ik ben ondertussen een trouwe fan 🙂

    1. Dankjewel hoor Isabelle, het doet me veel plezier dat te horen! En een fotograaf moet er inderdaad iets voor over hebben, in dit geval een volle week jeuk op mijn linkerhand…

  2. Vernack Francine

    Dat realiseerde ik mij allemaal niet! Bedankt voor je mooie foto’s en de interessante details, maar nog steeds kan ik zoemende muggen (’s nachts vooral) en jeukende muggenbeten niet aangenaam vinden!

    1. Dankjewel hoor Francine, blij te horen dat je er wat van opgestoken hebt. Onbekend maakt onbemind, maar in het geval van steekmuggen maakt bekend daarom nog niet bemind, dat begrijp ik maar al te goed!

  3. Ik volg je helemaal, Maarten. Door het grote verlies aan biodiversiteit en het feit dat er beangstigend veel minder insecten zijn, heb ik vorig jaar voor het eerst, na een korte aarzeling, alle emmers en teiltjes met regenwater waarin ik muggenlarven zag, niet meer omgegooid…

  4. Dag Maarten,
    Dank voor de “gemene mama’s”. Volledig akkoord met jouw laatste foto: het is een schatje…maar van ver!!!
    Heb dan ook jouw vertelsel gelezen over de toppredators. Had er geen idee van dat die beestjes ook verveeld werden door andere “schatjes”. Hoeveel dingen zal je mij nog aanleren over de natuur! Ik zie er naar uit! Hartelijk dank!

    1. Hoi.maarten.
      Dank je wel voor je verhaal over de steekmuggen.
      Ik wist niet dat ze steken om bloed te zoeken voor de larven en ook niet dat ze geen goede zwemmers zijn.
      Weer heel wat geleerdheid, zou toch een boek schrijven als ik jou was dan ben ik de 1e die het koopt. haha.
      Fijne dag nog en tot de volgende x.
      Groetjes, Ineke

      1. Blij te horen dat je zoveel hebt opgestoken Ineke, daarvoor doe ik het allemaal! Misschien dat een boek er ooit van komt, maar momenteel schrik ik wat terug van het vele werk dat dat inhoudt. Ik kan nu al nauwelijks volgen met mijn natuurvertelsels! Maar in ieder geval bedankt voor de steun!

  5. Prachtige foto’s ook onder water… zelfs een diertje waarvan je weet dat het niet mama’s lieveling is, komt er verbazend mooi mee weg vandaag!
    Nog deze week las ik dat we ons best douchen met amandel/watermeloenzeep omdat muggen niet van die geur houden, maar dan zoeken ze een druppel bloed toch weer elders. Je hebt ze vandaag bestaansrecht gegeven, Maarten. 🙏

    1. Dankjewel hoor Lydi! Ik blijf er ook nog steeds versteld van staan hoe doodgewone beestjes van dichtbij plots zoveel mooier lijken… zelfs al zijn ze gemeen voor ons! 😀

      1. Hoi Maarten.
        Iedere x verbaas ik me weer over je vertelsels. Fantasisch wat je ons er allemaal over leert. Ik wist b.v. niet dat ze alleen steken om zich voort te planten en doodsangsten uitstaan omdat ze geen goede zwemmers zijn. Dat ze hun jeugd doorbrengen in het oppervlaktewater wist ik niet en de luchtbuis om adem te halen ook niet. Dankje wel voor je verhaal erover hoor. Ga vooral door hiermee. Ik zou er een boek over maken en ben de eerste die het koopt. Fijne en mooie zonnige dag gewenst.
        Groetjes, Ineke

        1. Blij te horen dat je zoveel hebt opgestoken Ineke, daarvoor doe ik het allemaal! Misschien dat een boek er ooit van komt, maar momenteel schrik ik wat terug van het vele werk dat dat inhoudt. Ik kan nu al nauwelijks volgen met mijn natuurvertelsels! Maar in ieder geval bedankt voor de steun!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.