Geschatte leestijd: 2 minuten
Het regent de laatste tijd zó veel, dat er nogal wat regenwormen naar de oppervlakte vluchten. Dat komt door het geroffel van de regendruppels op de grond. Ze verwarren dat met trillingen in de bodem die veroorzaakt worden door een naderende mol, hun grootste vijand. Als het regent zien we dus veel regenwormen, vandaar de naam. Maar boven de grond is het natuurlijk ook gevaarlijk, want een merel bijvoorbeeld lust ook wel zo’n vette regenworm!
Regenwormen hebben geen ogen, ze onderscheiden enkel licht en donker, dus kunnen ze alleen maar hopen dat ze niet worden opgemerkt terwijl ze over de grond een veiliger plekje opzoeken. Daar kunnen ze zich opnieuw ingraven.
Regenwormen eten zich letterlijk een weg doorheen de bodem. Ze bestaan uit honderden segmenten, en in het eerste segment zit de mondopening. Iedere hap aarde die ze nemen komt er langs achteren weer uit. En op deze manier zijn ze gigantisch belangrijk voor de bodemgesteldheid.
Ze verteren niet alleen plantaardig materiaal maar vermengen het ook met de aarde, en de gemaakte gangetjes zorgen voor de broodnodige verluchting en doorwatering van de bodem. Zonder regenwormen zouden plantenwortels het erg moeilijk hebben!
Grappig genoeg hebben regenwormen ook nog een lip die voor de mondopening zit, een mondflapje. Daarmee kunnen ze voedsel grijpen, vooral blaadjes lusten ze. Die worden in de maag vermalen met behulp van de zandkorreltjes die daar zitten, want tanden hebben ze niet. Zo komt alles er netjes fijngemalen uit, in de vorm van de typische sliertjes. Die worden nu wel snel weggespoeld. Want ja, het blijft maar regenen…
(beeldmateriaal uit de Gentbrugse meersen, mei 2024 en uit de eigen tuin, juli 2024)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
ik vind het zo leuk om regenwormen te zien voortbewegen!!! Als ik jong was verzamelde ik insecten in de gemeenschapstuin bij mijn ouders, ik vond er veel vooral onder houten platen en stenen. Ook heel veel wormen. Hoelang blijft de regenworm in leven, als hij per ongeluk in 2 wordt gehakt door een spade? Je hebt het weer mooi verteld!!!
Dankjewel voor de enthousiaste reactie Simon! Helaas is het een fabeltje dat regenwormen blijven leven als je ze in twee hakt. Het gedeelte met de kop kan wel nog wat verder kruipen, maar sterft uiteindelijk aan de verwondingen…
Dag Maarten,
Regenwormen, ze zijn zo belangrijk voor het (ondergronds) leven. En dan weten als je een spade in akkergrond steekt dat er zo weinig terug te vinden zijn…
Doodjammer.
Bedankt voor de uitleg.
BTW je kunt niet alleen goed schrijven maar ook spreken, je hebt een aangename stem.
Prettige dag nog,
Vr gr
Jan
Hartelijk dank Jan! Gelukkig begint het algemeen door te dringen dat regenwormen zo belangrijk zijn, ze krijgen toch meer aandacht. En ja, ik ben eigenlijk een verteller hé! Nogmaals bedankt!
Hoe men toch gelukkig kan zijn of liever, overleven, zonder tanden en zonder ogen.
Was weer leuk om lezen en tegelijk leerzaam. Merci!
Hartelijk dank Dominique! Ik denk dat regenwormen inderdaad gelukkig mogen zijn dat ze overleven… en wij ook!
Hai Maarten
Zo zie je maar dat alles wat leeft een functie heeft die belangrijk is voor het voortbestaan van ons leven hier op aarde. Mooi beschreven. Nooit zo bij stilgestaan. Wat leer ik toch veel van jou. Fijne dag. Groetjes, Ineke
Blij om te lezen Ineke, dankjewel! De rol van regenwormen in het ecosysteem kan inderdaad nauwelijks overschat worden, ze zijn superbelangrijk voor alle leven op aarde!