Geschatte leestijd: 2 minuten
Wantsen worden nogal eens verward met kevertjes. Maar hun bovenste vleugels zijn niet over de hele oppervlakte verhard én ze hebben een steeksnavel. Bovendien hebben de meeste wantsen naast hun twee grote samengestelde ogen ook nog een paar enkelvoudige oogjes boven op hun kop.
Blindwantsen worden dan weer zo genoemd omdat ze die extra oogjes juist niet hebben. Dat betekent daarom dus niet dat blindwantsen helemaal blind zijn. Verre van! Ze zien perfect met hun samengestelde ogen. Maar ze hebben die kleine oogjes niet nodig omdat die alleen maar dienen voor de oriëntatie tijdens het vliegen.
De meeste snelvliegende insecten hebben daarom dergelijke bijkomende oogjes. Maar ook al kunnen blindwantsen vliegen, en doen ze dat wel als het echt moet, toch verplaatsen ze zich voornamelijk te voet. Ze zijn dan ook heel beweeglijk, en kruipen vliegensvlug weg achter een blaadje als ze worden verstoord in plaats van weg te vliegen zoals je misschien zou verwachten. Maar je kan dus wel terecht stellen dat we ze al ziende toch blind noemen!
Prachtblindwantsen zijn dan ook nog eens prachtig en opvallend gekleurd. Zesvlekprachtblindwantsen zijn zwart en hebben niet alleen zes contrasterende gele vlekken op de vleugels, maar ook nog eentje op de nek én een heerlijk hartje op de bovenrug. Tel er nog eens felle bruinrode ogen bij, en ik kan niet anders dan ze magnifiek noemen. Of ik zou al ziende blind moeten zijn!
(beelden uit de Gentbrugse meersen, mei 2024 en het Rozenbroekenpark, juni 2021)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Goedemorgen Maarten
Prachtige foto’s en een boeiend verhaal.
Prettige dag nog.
Vr gr
Jan
Dankjewel Jan! Ook voor jou nog een prettige dag!
Wat een kleurenpracht alweer,Maarten. Deze soorten wantsen zien we niet dagelijks, maar ze kunnen me wel bekoren. Dank ook voor de gedeelde kennis en weetjes!
Dat is met veel plezier gedaan Lydi! Blij te horen dat je ook kan genieten van deze kleine beestjes!
Zoals altijd: prachtige macrofoto’s, en een heerlijke uitleg erbij!
Zoals altijd: prachtige macrofoto’s, en een heerlijke uitleg erbij! Thanks
Dikke merci Marc!
Ze zijn inderdaad magnifiek, net als jouw foto’s !
Hartelijk dank Annemie!
Hai Maarten,
Ja ze zijn mooi zeg maar bedwantsen heb ik toch liever niet in mijn huis hoor. Misschien kunnen ze ook horen omdat ze zo snel reageren?
Ik wist trouwens niet dat er verschillende soorten van zijn. Mooie foto’s van deze soorten. Dank je wel en fijne zondag!
Groetjes ineke
Dankjewel hoor Ineke! Er zijn ongelooflijk veel soorten wantsen, de ene al mooier dan de andere! Met bedwantsen hebben deze niets te zien, gelukkig maar! Veel groetjes terug, Maarten