Kan het jou wel boeien?

Geschatte leestijd: 1 minuten

Schallebijters zijn grote loopkevers. Het zijn snelle, sterke beesten die voortdurend de bodem en planten afzoeken op jacht naar prooi. Ze eten bijna alles. Insecten, slakken, wormen, plantenzaden worden allemaal met de sterke kaaktanden in stukken geknipt en naar binnen gespeeld. 

Studies tonen aan dat loopkevers al zigzaggend wel zo’n 1000 m afleggen per dag. Ze moeten niet zozeer snel lopen om prooien in te halen, maar wel om genoeg prooien te vinden. Die zitten natuurlijk niet allemaal kant en klaar op een hoopje te wachten om te worden opgegeten.

De vleugels zitten veilig weggestopt onder de stevige dekschilden. Doordat schallebijters toch alleen maar rondlopen, kunnen de meeste soorten niet eens meer vliegen. De vleugelspieren of de vleugels zelf zijn niet ontwikkeld, of de dekschilden zijn zelfs helemaal vergroeid. 

De kettingschallebijter is een van de weinige soorten die effectief nog vliegt. De patronen van kettingen op de dekschilden zouden doen vermoeden dat hij juist vastgeketend aan de grond zou moeten zitten. Maar als een Django unchained gaat ie tekeer. Ik daarentegen kan maar – ahem – geboeid toekijken.

Geboeid toekijkende kettingschallebijter

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Kan het jou wel boeien?”

  1. Dit vertelsel is uiterst nuttig voor senioren in die zin dat spieren die te weinig gebruikt worden stilaan nutteloos zullen zijn!
    Een nieuw vertelsel dat ons kan aanzetten om meer te bewegen. Elk vertelsel brengt ons een nuttige les! Waarvoor hartelijk dank,Maarten!
    Mio

    1. Haha, inderdaad Mio, blijven bewegen is de boodschap, anders is het vergroeid of afgestorven voor je het weet! Bedankt voor de leuke reactie!

  2. Francine De Roo

    Dag Maarten,
    Ik lees iedere week met veel plezier je natuurvertelsel. Sinds ik geabonneerd ben, heb ik al veel bijgeleerd, vooral over insecten, paddenstoelen en kleine, onopvallende plantjes. Dus ja, ik ontvang graag je volgende vertelsels.

    Veel groeten,
    Cien

  3. Dag Maarten, ik ben zo blij dat ik een tip gekregen heb over jouw website. Het is boeiend, verrijkend, leest heerlijk. Om nog maar te zwijgen van de prachtige foto’s die jouw vertelsels vergezellen. Bedankt om dit alles wekelijks gratis te delen! Hartelijke groeten, lieve

  4. Vernack Francine

    Het boeit mij zeker, Maarten! Elke week lees ik met veel belangstelling jouw schitterend natuurvertelsel! Bedankt dat ik daarvan mag genieten, het is zo verrijkend!

    1. Wat boeiend Maarten. Ik weet weinig van kevers maar jouw verhaal inspireert me wel. Alles heeft een reden in de natuur. Dat bewijst jouw verhaal wel weer, dank je wel

      Groetjes, Ineke

  5. Geboeid las ik over deze bijzondere kever,Maarten. Heeft die dan ooit wel kunnen vliegen en is deze eigenschap met de jaren verdwenen? De fraaie dekschilden zijn mooie extra’s voor deze diertjes!

    1. Inderdaad Lydi, alle soorten hebben verschillende versieringen op de dekschilden, dat helpt bij de determinatie, maar ook niet altijd. De meeste kevers kunnen vliegen, maar bij sommige soorten loopkevers is die eigenschap weer verdwenen omdat ze dat niet meer nodig hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.