Een beter boorplatform kan je niet wensen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Waar ze overdag schuilen weet ik niet, maar feit is dat ze alleen ’s avonds tevoorschijn komen. Plots zitten deze vederdistelgalboorvliegjes dan terug op hun vertrouwde plekjes op de stengels van deze speerdistel, alsof ze nooit zijn weggeweest.

Mannetje vederdistelgalboorvlieg op z’n vertrouwde plekje

Het zijn boorvliegen, en dat zie je aan de lange legboor van het wijfje. Daarmee boort ze een gaatje in de stengel van vederdistels om er een eitje in te deponeren. De distel reageert op het eitje door de vorming van meer weefsel, wat we een gal noemen. Daarom zijn het ook galvliegen. Galboorvliegen dus. En ze komen voor op vederdistels, wat een verzamelnaam is voor een aantal soorten zoals speer- en akkerdistel.

Wijfje distelvedergalboorvlieg op haar even vertrouwde plekje

In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt de gal gevormd door de waardplant en niet door de parasiet. Het galweefsel vormen kost de plant wel wat energie, maar het houdt de vliegenlarve ter plekke. Anders zou die de stengel steeds verder uitvreten, wat uiteindelijk meer schade zou aanrichten. Gallen vormen is niets minder dan ‘damage controle’ door de waardplant.

Wijfje op zoek naar een geschikt plekje om te boren

De distels passen zich dus aan, en laten gecontroleerd boren toe. De vliegen vinden er bovendien een veilig onderdak tussen de talrijke stengels en de scherpe stekels. De larfjes krijgen als het ware de pap in de mond en kunnen zich dagelijks lekker voltanken. Een beter boorplatform kan je je toch niet wensen?

Ook het mannetje kan ‘boren’

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Een beter boorplatform kan je niet wensen”

  1. Vandecandelaere

    Dag Maarten,
    Mooie foto’s!!!
    En weer zo’n prachtig verhaal. Waar haal je toch al die info vraag ik mij dan af.
    Nog een vraagje : is de eerste foto een paring?
    Hartelijke groeten
    Jan

    1. Dankjewel hoor Jan! Veel info is online beschikbaar, samen met wat basis natuurkennis kan dat volstaan. De hoofdfoto en ook de laatste tonen inderdaad een (handen)standje.

      1. Hoi Maarten.
        Wat een mooie diertjes. Ik heb ze nog nooit gezien. Wat weet je er veel van en zo leuk verteld iedere keer weer.
        Weer wat bijgeleerd.
        Dank je wel.
        Groetjes, Ineke

  2. Wat een bijzondere naam kreeg dit speciale diertje… kan je wel mee imponeren in een scabblewedstrijdje! Wat de natuur hier weer voor mekaar krijgt! Je wondermooie foto’s van deze distels en insecten waaraan we vaak achteloos voorbijgaan, verbazen me alweer. Dank voor de weetjes erbij en als je op een ochtend op de loer gaat liggen, zie je wellicht waar ze zich hebben schuilgehouden ‘s nachts, rustend van het boren.

    1. Dankjewel hoor Lydi! ´s Ochtends vind ik ze niet meer, ik weet echt niet waar ze naartoe gaan, wellicht zelfs een andere plant. Een rustplatform zeker?

  3. Beste Maarten,
    Eerlijk? Ik had nog nooit van deze boorvliegjes gehoord. Jouw vertelsels toveren steevast een glimlach op mijn gezicht. Bovendien leer ik telkens iets bij. En de prachtige foto’s zijn meer dan een meerwaarde bij jouw verhaal. Bedankt hiervoor! Mooie zondag nog.
    Hartelijke groeten, lieve

  4. Goedemorgen Maarten,
    Dankjewel voor je verhaal met prachtige foto’s. Die boorvliegjes zijn zo klein. Bovendien heb ik weer wat geleerd over gallen. Altijd fijn om steeds wijzer te worden.
    Fijne zondag,
    Groetjes Ellen

  5. Beste Maarten,
    Wat een boeiend verhaal! De natuur heeft ons nog zoveel wonderlijke dingen te leren! Dankzij jou wordt er ons wekelijks een nieuw wonder verteld! Hartelijk dank, Maarten!
    Mio

    1. Dat is met veel plezier Mio, dankjewel voor de enthousiaste reactie! Hoe meer je de natuur observeert, hoe vaker je dergelijke wondertjes vaststelt! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.