Als je jouw leven aan jou voorbij ziet gaan…

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het zijn spannende tijden voor veel waterbeestjes. Want de watertijger ligt op de loer. Nergens in het water ben je veilig: niet op de bodem, niet op het oppervlakte, en nergens tussenin. Alles wat beweegt, belandt tussen zijn sterke kaken. Watervlooien, muggenlarven, waterspinnen, zelfs stekelbaarsjes staan op het menu.

Watertijger tussen weerloze watervlooien

De larve van de geelgerande waterkever verdient dus wel zijn bijnaam. Alleen is het zo dat hij zijn prooien leegzuigt in plaats van ze te verscheuren. De kaaktanden zijn hol, en bij aanprikken van de prooi worden er verterende sappen ingespoten die de lichaamsvloeistof oplossen, en daarna wordt alles opgezogen. 

Lekker, zo’n dikke watervlo!

Doordat het lichaam van deze watertijger transparant is, kan je dat zelfs allemaal voor je ogen zien gebeuren. De gevangen prooien zien hun eigen sappen opgepompt worden naar de maag van de waterkeverlarve. Dan zie je letterlijk je leven aan jou voorbijgaan.

Een aangeprikte larve van een dansmug (die rode dansende ‘draadjes’ in het water) ziet zijn eigen lichaamsvocht opgepompt worden

Dus stel je het stressvolle leven van die waterbeestjes maar eens voor, als je weet dat je ieder moment een watertijger kan passeren. Het kan zomaar je laatste zijn.

Hier zie je een watertijger voorbij peddelen
Hier zie je hoe de lichaamssappen van de dansmuglarve naar binnen worden gepompt

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

15 gedachten over “Als je jouw leven aan jou voorbij ziet gaan…”

 1. Corry van Leeuwen

  Maarten, wat een prachtig filmpje!
  Zou ik dat mogen gebruiken in mijn jaarlijkse sloot les voor de Groene Cursus van IVN Den Haag eo?
  Vriendelijke groeten, Corry.

  1. Dankjewel hoor Corry! Zeker, voor natuurverenigingen mag je alles gebruiken van mijn site, maar ik hoop dan wel op een beetje reclame 😊

 2. Dag Maarten,
  Wat een indrukwekkend filmpje!
  Hopelijk krijgen we voldoende morfine toegediend en voelen we niets meer!
  Misschien gebeurt er iets dergelijks wanneer die beestjes leeggezogen worden? Wie weet?
  Groetjes
  Mio

 3. Vandecandelaere

  De gruwel in de insectenwereld tart de verbeelding, geen wonder dat aliens in sf hierop geïnspireerd worden. 🙂
  Bedankt Maarten

 4. Corry van Leeuwen

  Beste Maarten, wat een geweldig filmpje van de watertijger die een muggelarve leeg zuigt.
  Mag ik dit filmpje gebruiken in mijn jaarlijkse les bij de Groene Cursus van IVN Den Haag?

  1. Inderdaad Dominique, daar heeft ie wel wat van weg. Maar terwijl garnalen ongevaarlijke beestjes zijn is dit toch wel een echt roofdier!

 5. Wat een ingenieus systeem alweer om in leven te blijven. Peddel wat rond en zuig leeg wat je kan pakken. Mooie momentopnames alweer en als ik nog eens scampi’s eet, ga ik toch even aan deze diertjes moeten denken,Maarten.

  1. Haha Lydi, ja die watertijger doet wat aan een garnaal denken hé! Maar garnalen filteren plankton uit het water of knabbelen misschien wat van dode beesten, dat zijn geen roofdieren zoals deze watertijger, ik wens je dus toch smakelijk eten Lydi! 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.