Nog nooit van aprilkevers gehoord?

Geschatte leestijd: 1 minuten

Als je junikevers ziet, zijn ze meestal nogal druk bezig. De mannetjes vliegen uit bij zonsondergang, en gaan op zoek naar paringsbereide wijfjes zolang er nog een beetje licht is. Rond de boomtoppen vliegen ze door en tegen elkaar en sommige botsingen leveren resultaat op. 

Maar om te paren laten de wijfjes zich abrupt vallen. Soms met meerdere mannetjes tegelijk. Omdat de mannetjes natuurlijk niet netjes elk hun beurt afwachten, krijg je dan zo balletjes van verschillende hyperactieve kevers die over de grond rollen. Je zou van minder schrikken! Het overkwam mij toch op een avondlijke boswandeling toen zo’n balletje vechtende kevers over mijn voet rolde!

Junikevers zijn een beetje kleiner dan de meer gekende meikevers, maar ze zijn bleker gekleurd en vooral veel meer behaard. Je ziet ze vooral in juni, na de meikevers en voor de julikevers dus, al is er wel wat overlapping. Het zijn nauw verwante soorten maar door een verschillende timing aan te houden, komen ze toch niet in elkaars vaarwater. 

Aprilkevers kennen we niet, alleen aprilvissen. Maar dat is een ander verhaal!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Nog nooit van aprilkevers gehoord?”

  1. Dag Maarten,
    Wat een toeval!Een paar dagen geleden heb ik er zo eentje gezien in het waterommelpark.Wist niet wat het was !
    Zal de volgende keer aandachtiger kijken en observeren dankzij jouw boeiende uitleg!
    Hartelijk dank voor al jouw foto’s en uitleg
    Mio

    1. Hoi Maarten,
      Ik kan me voorstellen dat ze zich laten vallen maar wist dit niet hoor. Misschien omdat het nu zooo lekker warm is? Nou ja i.i.g. hebben ze samen plezier en met deze mooie warme tijd…..wie wil dat nou niet. Weer wat van je geleerd. Nog een fijne zondag!
      Groetjes,
      Ineke

  2. Adriaensen lydi

    Alweer een weetje rijker!
    Maarten, als het klimaat zo verandert, blijven deze kevers zich dan verder gedragen zoals ‘in hun maand’ het voor hun soort gewoon is? Kwestie van ogen open te houden bij avondwandelingen. Ik zou niet op een kluwen parende kevers willen trappen… en ze betrappen lijkt me ook enkel iets voor voyeurs.

    1. Wel Lydi, er wordt al een tijdje geopperd dat de meikever eigenlijk aprilkever zou moeten heten, omdat die meer en meer vroeger dan mei wordt gezien. Misschien dat de klimaatverandering daar inderdaad wel voor iets tussenzit. Junikevers blijven voorlopig nog trouw aan ‘hun’ maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.