Gelukkig helpt het om te bluffen!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Eindelijk is het zover! Eindelijk vond ik het (voor mij) allermooiste beestje van onze contreien! Op de mannetjes van deze lentevuurspin kan ik gewoon blijven kijken. Die felle kleuren! Dat voorzichtige, poezelige getrippel! En dan die blik! 

De ogen hebben iets menselijks. De spin krijgt er een ietwat serieuze en zelfs onschuldige uitdrukking door. Het blijft natuurlijk wel een roofdier, lentevuurspinnen zijn zelfs gespecialiseerd in grote, sterke bodembewonende insecten zoals mestkevers en veldkrekels. Die vangen ze met kleine hangwebben boven de grond. Niet slecht voor een beestje van maar een pinknagel groot!

In de lente gaan de mannetjes op zoek naar wijfjes, die zich veilig verborgen houden in hun holletjes onder de grond. Alleen dan zie je de prachtige diertjes omzichtig door het gras trippelen, voor de rest van het jaar blijven ook zij zich verschuilen.

Het zat vol met veldkrekels op de plaats waar ik ze vond. En dat is lang niet overal. Lentevuurspinnen zelf zijn ongelooflijk zeldzaam. In België komt de soort maar voor in één enkele gemeente, en ondanks vele inspanningen blijft ze met uitsterven bedreigd. Ook in Nederland zijn er maar een paar vindplaatsen bekend.

De felle kleuren moeten dienen als waarschuwing, zodat hongerige vogels denken dat de spin giftig is. Maar niets is minder waar, het is maar bluf. Bluf die gelukkig werkt, anders waren er al lang geen lentevuurspinnen meer. En dat zou me nu toch heel erg spijten!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

20 gedachten over “Gelukkig helpt het om te bluffen!”

 1. Nieuwsgierig als ik ben… over welke gemeente spreken we waar deze lieverdjes voorkomen ? En waarom daar dan precies ?

  1. Je vindt het overal op internet hoor Evertjie! In Lommel komen er blijkbaar een paar plekjes voor met geschikte leefomstandigheden. De bodem moet los genoeg zijn om een holletje te kunnen graven, ook doorlatend genoeg om er niet in te verdrinken, en er moeten veel grote insecten als prooi voorkomen.

 2. Vandecandelaere

  Dag Maarten,
  Mooie foto’s.
  Proficiat met de vondst.
  Kan niet gemakkelijk zijn om dit spinnetje op het juist moment voor de lens te krijgen.
  Vr gr
  Jan

  1. Bedankt Jan! Wel, het hangt af van individu tot individu eigenlijk. Sommige exemplaren bleven voortdurend in beweging, andere poseerden spontaan voor de camera.

 3. Prachtig spinnetje waar ik nog maar heel weinig van wist. Dank je wel voor je mooie verhaal. Ik zal ze voortaan met eerbied bejegenen.
  Groetjes, Ineke.

 4. Beste Maarten,
  Weer een interessant verhaal dat de schrik voor spinnen bij vele mensen zou kunnen verminderen!
  Ik zie wel niets met een vleugje menselijkheid in haar blik! Zal beter moeten kijken! Haar blik gelijkt een beetje op die van de “aliens” die je ons verleden week hebt getoond!
  Nog van harte dank voor die boeiende verhalen!
  Mio

 5. Kristine De Martelaer

  Spinnetje, ik wist niet dat jij en je familie zo bijzonder waren. Ik zal mijn voet of meppende actie nu toch wel beter overwegen en best niet meer doen. Zeker nu ik, dank zij Maarten zijn lenzenogen, recht in jouw ogen heb gekeken en je doordringende blik op mijn netvlies staat gebrand.

  1. Dankjewel hoor Grote Mens, dan zal ik nog wat meer mijn best doen om vervelende muggen en andere beestjes in huis te vangen. Je reserveert toch wel een paar hoekjes voor mijn webben hoop ik?

  2. Prachtige spin Maarten. Ik zal hem voortaan met respect benaderen. Mooi weergegeven in je verhaal.
   Groetjes, Ineke Verkerk

 6. Dominique Dumon

  Al die wonderen van de natuur, prachtig. Insecten ervaren we meestal als ambetanteriken, maar inderdaad ze verdienen veel meer aandacht, we beseffen niet hoe mooi en kunstig ze in elkaar zitten. Merci Maarten!

 7. De lentevuurspin… de naam alleen al is bijzonder. Je hebt ze toch maar weer gespot, al is ze zo zeldzaam! Ze heeft inderdaad een ‘menselijke’ blik. En wat een opvallende kleur,zeg. Knappe foto’s en alweer een weetje wijzer, waarvoor dank Maarten.

 8. ‘Onze natuur’ hier zomaar in onze mailbox… geweldig Maarten… wat jij allemaal prachtig kan vastleggen…top!

  1. Dankjewel hoor Patrick! De natuurfilm en – serie “Onze Natuur” vormde inderderdaad de aanzet voor mij om deze beestjes ook eens in levende lijve op te zoeken. Ik vind ze prachtig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.