Wat een mooi licht- en strontspel!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De naam strontvlieg wordt nogal eens gebruikt voor die dikke, zwarte bromvliegen die we al te vaak zien. Toch heten deze ronde, eerder afgeplatte beestjes eigenlijk vleesvliegen, of bromvliegen dus. De ‘echte’ strontvlieg is een aparte soort, en die is gebocheld en zijdelings afgeplat, slank. 

Slanke strontvlieg

De naam strontvlieg komt van het feit dat ze massaal rondhuppelen op koeienvlaaien om te paren en eitjes te leggen. De larven gaan in de stront op jacht naar maden van andere vliegen, zoals vleesvliegen. Zonder strontvliegen zouden er dus nog meer van die dikke, zwarte vliegen rondkruipen. 

De mannetjes zijn goudblond en de wijfjes grijsgroen, en dat is toch een schijtkleur. 

Goudblond mannetje
Schijtkleurig wijfje

Maar in tegenlicht merk je niet zoveel meer van die kleuren. ’s Morgens in de vroegte zat dit mannetje zich nog op te warmen op een boterbloem, helemaal bedekt met dauwdruppeltjes. Verkild door de nachtelijke koelte gingen zijn bewegingen maar heel traag. Door zijn zijkant naar de opkomende zon te richten, wilde hij zoveel mogelijk warmte opvangen, om sneller in actie te kunnen komen.

Het begon met dauwdruppeltjes wegpoetsen. Op het gemak, dat wel. Het zorgde voor een mooi lichtspel. Maar plots sloeg ie de vleugels uit en was ie weg. Dat was pas om het schijt te krijgen!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Wat een mooi licht- en strontspel!”

 1. Vandecandelaere

  Een beetje vreemd maar “strontvliegen” fotografeer ik ook liever dan gewone vliegen.
  Blij dat ik niet de enige ben.
  🙂
  Groeten
  Jan

 2. Kristine De Martelaer

  Shit man, …. ‘shitvliegen’svlug een reactie: wat ben je goed Maarten!
  Ik ruil iedere week met plezier wat shitnieuws-tijd voor jouw mooi werk.

  1. Dankjewel hoor Lydi! Strontvliegen hebben inderdaad niet de beste naam, en zeker geen mooie naam, maar dat houdt me niet tegen om ze te proberen mooi in beeld te brengen.

   1. Whoiw, je neemt er goed de tijd voor om die strontvliegen te bekijken. Ik denk dat ze strontveel geluk hebben dat je ze zo positief aan ons voorstelt. Zo zie je maar dat alles een bedoeling heeft he. Hele fijne mooie dagen.
    Altijd heb je ergens een verhaal over dat interessant en mij verrassend in de oren klinkt.
    Ineke.

 3. Mio Desplenter

  Dag Maarten,
  Dat je geduld had wisten we …maar e i n d e l o o s geduld dat mochten we merken dankzij die prachtige foto’s van deze week!
  Dank ook voor de boeiende uitleg.!
  Mio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.