Geschatte leestijd: 2 minuten
Vorige week zaterdag moesten we plots stoppen met spelen in de tuin. Waaat? Er is een zonsverduistering bezig! Waar, waar, waar? Maar ja, je kan natuurlijk niet zomaar naar de zon kijken om dat te checken, dat zonlicht is veel te sterk! Snel een filter op het fototoestel geschroefd en hopsakee, daar dook plots pacman op in beeld! Het zag eruit alsof er een hapje uit de zon genomen was.



Zo’n zonsverduistering is wel iets speciaals, het moet allemaal een beetje meezitten. De maan moet (overdag) juist tussen de zon en de aarde zitten. Doordat dat net niet helemaal het geval was, zagen we maar een gedeeltelijke zonsverduistering. Dat is afhankelijk van waar op aarde je kijkt. In Canada bijvoorbeeld was de zon voor 90% bedekt, en bij ons maar 25%.

Het grappige is dat je ‘s nachts de maan dan juist helemaal niet ziet, want je ziet haar alleen door het zonlicht dat ze terugkaatst naar de aarde. En als de maan tussen zon en aarde staat, kaatst ze niets in onze richting. Een zonsverduistering komt dus alleen voor bij nieuwe maan, als de maan ook verduisterd is.



Het was precies alsof zon en maan verstoppertje speelden. Of beter: verduistertje. Het was allemaal trouwens snel voorbij, na een paar uurtjes was de zon weer helemaal te zien. Gelukkig, want dan konden wij eindelijk weer verder met onze spelletjes. Buiten, in de volle zon.

(beelden van 29 maart 2025 uit onze tuin)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Prachtige foto’s! Ik vraag me altijd af waarom je wél een zwarte achterkant van de maan ziet eenmaal de maan voor de zon schuift, maar dat niet het geval is als de nieuwe maan niet voor de zon schuift. Dan zie je gewoon een “blauw” gat.
Er zal wel een logische verklaring voor zijn, maar het blijft een vreemd fenomeen.
Ik weet helemaal niet waarover je het hebt Marc, maar in ieder geval bedankt!
Als de naar ons gerichte kant van de Maan niet door de zon beschenen wordt (dus donker is bij nieuwe maan) dan zien we de maan niet in de blauwe lucht. Maar eenmaal de maan dan voor de zon schijnt verandert die donkere kant inderdaad in een “zwart” gat bij wijze van spreken.
Waarom zien we geen zwarte bol in de blauwe lucht?
Aha, zo bedoel je! We zien alleen zwart waar er helemaal geen zonlicht komt. Als de maan niet voor de zon staat, komt er voldoende zonlicht voor de maan. De diffusie van het zonlicht in de atmosfeer zorgt ervoor dat alles egaal blauw wordt.
Onze heerlijke , warme zo’n, er een stuk uitnemen ! Zouden Trump en Elon Musk daarachter zitten?
…en what’s in a name ? Volgens het woordenboek betekent trump o.a. troef ! Hoe is die man en z’n familie aan die naam geraakt ! Hij speelt zonder enige schroom zijn kaarten uit…
Gelukkig zit Trump nog niet achter alles Eric, hier is het een echt natuurlijk verschijnsel, een verademing toch!
Onze heerlijke , warme zo’n, er een stuk uitnemen ! Zouden Trump en Elon Musk daarachter zitten?
…en what’s in a name ? Volgens het woordenboek betekent trump o.a. troef ! Hoe is die man en z’n familie aan die naam geraakt ! Hij speelt zonder enige schroom zijn kaarten uit…
Mooie foto’s, Maarten!
Fijne zondag
Dankjewel hoor Ellen!
Wonderen der natuur…daar zijn weinig woorden bij nodig,Maarten.
Dankjewel voor deze mooie beelden.
Helemaal akkoord Lydi, mooi gezegd!