Geschatte leestijd: 2 minuten
Het mannetje van de fraaie schijnbok heeft van die opvallend verdikte dijen op de achterste poten, net als bij insecten die ver kunnen springen zoals sprinkhanen of aardvlooien. Dat zijn ook zo’n dikbillen. Maar de fraaie schijnbok is geen verspringer. Nu hebben studies wel aangetoond dat ze zich een ietsie pietsie sneller kunnen afzetten bij het opvliegen dan de wijfjes, maar die dikke dijen dienen toch voor iets anders.
De samentrekkende spier van de achterpoot is bijna zes keer zo dik als de strekspier, en zo kom je aan die dikke dijen natuurlijk. En als het onderbeen helemaal wordt ingetrokken, dan klikt het kniegewricht vast zoals bij een griptang. In de ruimte die openblijft tussen de dijen en de onderbenen past precies het achterlijf van een wijfje.
De verdikte dijen zorgen er dus voor dat het wijfje tijdens de paring zeer stevig wordt vastgeklemd, maar door het blokkerende kniegewricht wordt het nooit teveel ingedrukt. Mannetjes die per ongeluk worden besprongen, strekken hun achterpoten verticaal omhoog, en dan past de griptang niet meer.
Schijnboktorren zijn een familie van kevers die lijken op boktorren, met hun langwerpige lichamen en lange antennes. Maar hun antennes hebben kortere lidjes dan die van boktorren en zijn daardoor eerder draadvormig. Typisch is ook dat schijnboktorren zich kunnen verdedigen door het afscheiden van een gifstof die blaren kan veroorzaken. Afblijven dus!
Verder doen die fraaie schijnbokken niets anders dan bloemen bezoeken. Ze smullen van nectar en stuifmeel en zorgen zo voor bestuiving. Ze vliegen van bloem naar bloem. En springen? Dat laten ze over aan andere dikbillen!
(beelden uit de Kalkense meersen – mei 2024, Viroinval – juni 2024, Gentbrugse meersen – juni 2021)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Hai Maarten. Alweer zo’n fantastisch verhaal. Nooit geweten en gezien dat ze van die dikke dijen hadden. Wat een ingenieuze en mooie mogelijkheden hebben deze beestjes. Jij weet me altijd weer te verrassen met zulke interessante weetjes van de natuur. Velen zullen hier niet bekend mee zijn. Dank je wel en fijne zondag nog.
Groetjes, Ineke
Dat doet me veel plezier om te lezen Ineke, dankjewel hoor! Het is inderdaad verrassend hoeveel er te weten valt over al die zogenaamde “gewone” soorten. Ook voor jou nog een mooie zondag!
Deze boeiende uitleg over gespierde billen en het nut ervan bij de insecten… nooit aan gedacht.
Elke student zou dit in de eerste les anatomie van Maarten moeten krijgen, aandacht verzekerd!
Haha, dankjewel hoor Kristine! Er valt inderdaad heel wat te vertellen over insecten!
Sterk stukje…
Dank je wel,
Groet,
Peter
Hartelijk dank Peter, en jíj bedankt!
Wat een interessant weetje alweer Maarten. Mooie foto’s in kleurrijk en sfeervolle omgeving worden alsmaar kunstiger. Puur genieten!
Holala, wat een mooie complimenten, dankjewel hoor Lydi! En heel blij dat je ervan kan genieten!
Ik krijg nu een paar weken je natuurvertelsels en geniet er erg van! Je legt dingen uit die ik me wel eens afvraag maar nooit uitzoek. Leuk dat jij dat wel doet! En dan nog geïllustreerd met je schitterende sfeervolle foto’s…een plezier om te lezen, dank je wel! Fijne dag en groet, Karin de Jonge.
Dat doet me heel veel plezier Karin, dankjewel voor deze fijne reactie! Ook voor jou nog een mooie dag!
Leuk weetje, bedankt om het te delen….:-;
Ha, dankjewel hoor Wim, steeds leuk om te horen!