Je moet niet bang zijn hoor!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Glimwormen doen het niet zo goed. Hun leefgebieden zijn sterk versnipperd en ingeperkt. En daar komt nog eens lichtvervuiling bovenop. Want wij mensen hebben schrik in het donker en dus verlichten we de boel maar zoveel mogelijk. Glimwormen gebruiken echter lichtsignalen om hun partners aan te trekken of te vinden, en die zie je alleen in het pikkedonker!

Beschikbaar wijfje van de kleine glimworm

Toch worden er soms nieuwe, beginnende populaties gevonden. Opvallend genoeg is dat ook in verstedelijkt gebied. Daar worden soms nieuwe stukjes bos aangelegd, en als er dan ook nog wat water in de buurt is, kan dat voldoende zijn. De larven leven in de bodemlaag van vochtige bossen, en jagen daar op slakken. In hun zoektocht moeten de larven van deze kleine glimwormen terechtgekomen zijn waar ik ze vond: in een langgerekt stukje bos langs een beek, ingeklemd tussen een grote steenweg en een woonwijk.

Pas geland mannetje van de kleine glimworm met opvallend grote ogen

In de kortste nachten van het jaar, juist na zonsondergang, vliegen de mannetjes van de kleine glimworm rond terwijl ze licht afgeven. Daarom worden ze ook vuurvliegjes genoemd. Langer dan een uurtje houden ze het niet vol, want licht produceren vraagt veel energie. Zo zoeken ze een wijfje dat ook met lichtsignalen aangeeft dat ze beschikbaar is. De mannetjes moeten dus goed kunnen zien in het donker en daarom hebben ze opvallend grote ogen.

Als je er op het juiste moment bij bent, in het bos, dan staat er je pure magie te wachten. Het is een lichtshow van honderden minilichtjes die geruisloos en onvoorspelbaar rondzweven. Het enige dat je moet doen, is stilzitten, rondkijken en genieten in het donker. En je moet niet bang zijn hoor!

(beelden gemaakt te Machelen, juni 2024)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Je moet niet bang zijn hoor!”

 1. Wat fijn om van dit spektakel deelgenoot te kunnen zijn, Maarten.
  Het juiste moment en de juiste plaats om ze te vinden, die discotheek….wie doet het je na? Smullen van deze lasershow op zondag!

 2. Hai Maarten
  Een lichtshow van glimwormen, geweldig! Zelf nooit meegemaakt maar fantastisch om te zien. Heel bijzonder dat je dit zo op de gevoelige plaat kon zetten. Fijne zondag verder. Maarten, je weet ook overal een feestje van te maken .
  .

 3. Het is bijna twintig jaar geleden dat ik nog ‘veel’ vuurvliegjes zag, en dat was ergens in Frankrijk… Een jaar of vijf geleden zag ik één glimwormpje in de tuin van een vriendin, en vorig jaar (of was dat twee jaar geleden) enkele in Fort V in Edegem. Ze zijn schaars… zo jammer… (Nochtans genoeg te eten, dit jaar! :-D)

  1. In Frankrijk zijn ze inderdaad nog wat algemener Marieke, daar is er mee kans om ze te spotten. In onze contreien moet je echt de specifieke vindplaatsen opzoeken. Spijtig inderdaad, want een beetje meer magie in ons leven zou wel mogen hé!

 4. Fascinerend en sprookjesachtig! Je vindt het toch maar altijd. Gelukkig word jij zelf beloond voor je zoektocht door het spektakel live mee te maken !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.