Als een koraalrif een grote barrière vormt

Geschatte leestijd: 2 minuten

Plots valt mijn blik op een groep koraalzwammetjes. Ja, dan is het gedaan met wandelen natuurlijk! Hoe kan ik daar nog aan voorbij? Het is zo al moeilijk passeren zonder op eentje te stappen, want ze staan echt in van die grote groepen. Maar zelfs al zou ik er omzichtig langs kunnen, de aanblik is zo magnetisch dat mijn blik wordt vastgehouden. En aangezien mijn ogen nu eenmaal in mijn hoofd zitten en mijn hoofd aan de rest van mijn lichaam, raak ik niet meer vooruit. Zo´n koraalrif is voor mij een veel te grote barrière!

Niet dat ik anders snel vorder. Ik wandel wel graag, maar traag. Ik ga niet snel vooruit omdat ik geen kleine wondertjes wil missen, en die zitten er altijd, als je maar goed kijkt. Er zijn dus nog andere beelden waar ik blijf aan haperen. Zoals iedereen wel eens blijft stilstaan om het landschap te bewonderen. Maar als je kleine landschappen bewondert, is de tussenafstand ook veel kleiner en sta je dus om de haverklap stil.

Koraalzwammen lijken op het eerste zicht misschien niet zo spectaculair, maar ze hebben wel iets speciaals. Ze hebben namelijk geen hoed zoals de meeste paddenstoelen. Hun vruchtlichaam bestaat uit vertakte steeltjes, vandaar hun koraalvormig uiterlijk en hun naam. Je kan zelfs moeilijk zien waar de sporen zitten, want de stam en de vruchtbare delen bovenaan hebben dezelfde witte kleur. Als onderscheid met andere koraalzwammen hebben de rimpelige koraalzwammen weinig vertakkingen, en die zijn eerder stomp en ook nogal gerimpeld. 

Dit veld rimpelige koraalzwammetjes samen bood fantastische mogelijkheden om ze vanuit allerlei standpunten te fotograferen. Plat op de buik dus. Van wandelen kwam er niet veel meer in huis. Het zou een beetje zijn zoals duiken of snorkelen op het Groot Barrièrerif in Australië. Niet dat ik dat al heb gedaan, maar dan zou ik wellicht ook lang plat blijven hangen met zicht op de koralen. En zou ik niet meer vooruit raken. Dat heb ik nu eenmaal met koralen. En met koraalzwammen.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

15 gedachten over “Als een koraalrif een grote barrière vormt”

 1. Wat een geluk dat jij zo traag vooruit gaat ,zodat wij verwend worden met uitgekiende beelden en inspirerende beschrijvingen. Dankjewel!

 2. Heel apart gezicht. heb ik nog nooit gezien. het lijkt wel alsof alle hoedjes ervan afgegeten zijn. nooit geweten dat dit koraal is.

    1. Haha, nee hoor Moniek, ook al klinkt Maarten nogal Nederlands, er lopen in Vlaanderen ook heel wat Maartens rond. Zie ook ‘over mij’ op de homepage.😊

     1. Zo Maarten, ik zit nu in jouw mailadressenlijst! Bedankt voor het doorsturen! Zoveel mooie inspiratie laat ik niet aan me voorbijgaan!
      Moniek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.