Hé slijmerd, wat ben je toch een watje!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Slijmzwammetjes zijn wel heel speciaal. Het zijn groepen van aparte celletjes die samen voortbewegen in de vorm van een soort slijm. Het slijm is wel nog veel trager dan een slak, het doet uren over een cm, maar op deze manier kan het toch andere levende organismen te snel af zijn. Schimmels en bacteriën zijn niet mobiel en worden langzaam ingekapseld en verslonden. Het slijm kan zich zelfs opdelen om zo tegelijkertijd meerdere voedselbronnen aan te boren. De cellen werken samen en vormen één groot netwerk om elkaar voedsel door te geven. Er zijn zelfs studies die aantonen dat ze hierbij de kortste weg kiezen om de verbindingen te leggen. Je zou haast denken dat hier enige intelligentie aan te pas komt!

Als ze geen voedsel meer tegenkomen, besluiten ze de tering naar de nering te zetten, en transformeren ze naar een vaste paddenstoelachtige vorm. Niet mobiel dus. De verspreiding gaat vanaf dan door de vorming van sporen. Ze kiezen zich bij voorkeur een droog plaatsje, waar ze niet natregenen en de wind voor de verspreiding van de sporen kan zorgen.

Ook zo bij dit peervormig draadwatje. Het slijm vormt eerst witte en daarna oranje peertjes. Deze drogen op tot bruine bolletjes die daarna openbarsten tot gele wattenpluisjes. Die verspreiden de sporen, en alles kan weer van voor af aan beginnen. Niet slecht voor een slijmerd. En ook niet slecht voor zo’n watje!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Hé slijmerd, wat ben je toch een watje!”

  1. Ik deel de mening van de andere enthousiastelingen en ben dankbaar voor de manier waarop jij steeds weer een nieuwe wondere wereld voor ons opent.

  2. Maarten, alweer een nieuwigheidje bij de vele weetjes die we van jou mogen ontvangen. Bijzonder professionele foto’s van een natuurfenomeen waar ik stil van word. Nooit gezien! Merci hé.

    1. Haha Jeroen, de meeste films zijn wel ergens op de natuur geïnspireerd, onze verbeelding kan daar niet aan tippen. Idem voor de film ´Alien´, zie mijn vertelsel ´sluipend´.

  3. weer een ongelofelijk interessant verhaal en prachtige foto’s… waar blijf je het toch vandaan halen?… van de natuur, natuurlijk… bedankt om ons te laten meekijken met jouw ogen…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.