Begin nu niet te vliegen hé!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De mooie rood-met-witte kerstmankleuren maken de vliegenzwam herkenbaar voor iedereen. Maar hoe komt die eigenlijk aan zijn naam? Door de vliegen die er op zitten? Omdat je na het drinken van een aftreksel zou kunnen vliegen, zoals een heks? Allerlei verhalen doen de ronde. 

Een afvalvlieg op een vliegenzwam

Maar nee, de naam komt van het insecticide muscarine, dat zit in de rode laag van de hoed en het zou goed werken tegen vliegen (Musca is de Latijnse soortnaam van echte vliegen). Waarom dat de vliegenzwam die gifstof aanmaakt? Tja, om niet opgegeten te worden door allerlei kleine beestjes natuurlijk. 

Vol van de muscarine!

Vliegenmaden zouden anders maar al te graag van zo’n sappige paddenstoel willen smullen, en de muscarine zal wel tegen andere beestjes werken ook. Daarom precies dat nogal wat paddenstoelen giftig zijn.

Jong en oud

Muscarine vind je ook in andere paddenstoelen, en in vezelkopjes en trechterzwammen komt het zelfs voor aan veel hogere concentraties, maar het werd voor het eerst gevonden in de vliegenzwam en daarom wordt die ernaar vernoemd. Muscarine was daarmee ook het eerst bestudeerde parasympathicomimeticum.

Vliegenzwammen op de heide

Para-wadde? Kort gezegd is dat een chemische stof die een lichaamseigen stof nabootst of mimeert (een mimeticum) en zo het parasympatisch zenuwstelsel verstoort. Een parasympathico-mimeticum dus. Veel sympathieks is daar niet aan. Een beter bekend parasympathicomimeticum is nicotine, ook zo’n natuurlijk insecticide, dat de tabaksplant beschermt tegen insectenvraat.

Groepje vliegenzwammen

Deze twee stoffen waren de eerste waarmee testen gebeurden en ze reageerden elk met een ander type zenuwreceptor. Daarom worden die laatste nu nog steeds ingedeeld in de nicotinerge en de muscarinerge receptoren.

Jonge vliegenzwam tussen familie

Als je teveel muscarine binnenkrijgt, krijg je te maken met hevig zweten, speeksel- en tranenvloed, maag- en darmstoornissen, verlaagde bloeddruk, astmatische verschijnselen, stuiptrekkingen, verlamming van de ademhaling en uiteindelijk de dood. 

De vliegenzwam heeft lamellen onderaan de hoed

Toch is de concentratie muscarine in de vliegenzwam te laag om effect te hebben op mensen. De paddenstoel bevat echter nog andere toxines die wél gevaarlijk zijn. Daarover ga ik nu niet uitweiden. Zolang je maar met je voetjes op de grond blijft en niet begint te vliegen!

Zicht op vliegenzwam vanuit de lucht

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

9 gedachten over “Begin nu niet te vliegen hé!”

 1. Prachtige foto’s en weer heel leerrijk, zalige kerst en Gelukkig Nieuwjaar alvast!
  Vrede op aarde begint bij jezelf en is iets haalbaarders dus wens ik je een vredevol jaar toe!
  Bedankt om telkens weer opnieuw onze dag even op te vrolijken!

 2. Hoi Maarten,
  Ook voor jullie fijne feestdagen en een mooi 2023. En ja hopelijk minder ellende en oorlog in de wereld.
  Wat een mooi verhaal weer over deze paddenstoel. Vraag me af of muscarine ook spierverslappend werkt. Musculus is spier dacht ik, vandaar de connectie die ik zocht.

  1. Dankjewel hoor Ineke! In feite zit het zo : de vliegenzwam werd vroeger gebruikt om vliegen aan te trekken en te vangen. Dus werd die genoemd naar vliegen, ook in het Latijn : Amonita muscaria, van musca=vlieg. En omdat ze de gifstof in Amonita muscaria vonden, werd die muscarine genoemd. De stof werkt in op de zenuwen, waardoor de spieren juist overgestimuleerd worden.

 3. Dag Maarten
  Om te beginnen… wederkerige wensen en ja, vrede…
  Lijkt mij heel moeilijk, maar we mogen niet opgeven!
  Je verhaal en foto’s hebben mij weer geboeid (zoals altijd) 😀
  Fijne, liefdevolle feestdagen voor iedereen 💚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.