Geluk ligt soms voor de deur

Geschatte leestijd: 2 minuten

Geluk ligt soms zomaar voor de deur. Daar ligt het Bijgaardepark. Op de laatste dag van het jaar was ik het park nog eens afgelopen, op zoek naar iets moois. Iets van echte Schoonheid. Want dat maakt me gelukkig. Maar veel was er niet te zien. Nat gras, bruine bladeren, geknakte stengels, kale bomen… De winter bood een troosteloze aanblik.

Ik was bijna rond toen plots deze kleine paddenstoeltjes mijn aandacht trokken. Ze ontsprongen uit de rottende stam van een kerselaar die daar al jaren ligt. Twee kleine, sierlijke, perfecte paddenstoeltjes van waarschijnlijk nog geen dag oud en amper een centimeter groot. 

De geribbelde hoedjes verraadden dat het een soort mycena’s waren. Daarvan zijn er heel veel soorten die nogal moeilijk uit elkaar te houden zijn, soms zelfs niet microscopisch aan de vorm van de sporen. Het zijn bijna allemaal van die hele kleine, bruin-grijze paddenstoeltjes, met een rank stengeltje en een doorschijnend, bol of spits hoedje. Ze zijn ook helemaal niet zeldzaam maar je kijkt er zo over. Ze groeien op dood hout of zomaar op de grond.

Magnifiek vond ik ze. Ik had wel geen idee waar die zachte, blauwe gloed vandaan kwam. Misschien was het de weerkaatsing van het gefilterd zonlicht op de paarsrode kersenstam?

Maar de middagzon kwam plots doorheen de bomen gepiept, en zette het tafereeltje in lichterlaaie. De belichting veranderde met de seconde en het werd almaar mooier. Ik gierde het uit van verrukking. Daar had je dat geluk! Het was zelfs een aaneenrijging van verschillende momentjes van geluk. En dat zomaar vlak voor de deur!

Even snel als het licht kwam, verdween het ook weer. Geluk kan inderdaad snel voorbijgaan, en al ligt het soms voor het oprapen, je moet het grijpen als je kan. Ook dit jaar is weer snel voorbijgevlogen. Ik wens je een mooi nieuw jaar, vol met momentjes van geluk!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

16 gedachten over “Geluk ligt soms voor de deur”

 1. Dag Maarten,

  Ik wens je een Nieuw Jaar toe vol boeiende ontdekkingen.
  Dat we nog veel mogen genieten van jouw foto’s en weetjes.

  Feestelijke groeten,
  Jan

 2. Patrick Vleeschouwer

  Bedankt om je prachtige foto’s en verhalen te delen Maarten. Voor jou en al wie je lief is een goede gezondheid… dus ik veronderstel ook een goede gezondheid voor onze natuur zodat jij nog lang en veel mooie foto’s kan maken 😉

 3. Beste Maarten, onze beste wensen voor een gezond 2023 met nog veel mooie natuurvertelsels die wij per toeval hebben mogen ontdekken😊.
  groetjes, Marleen en Ronny

 4. Voor de foto’s : wauw!!
  Voor het nieuwe jaar: blijvende verbondenheid, verwondering en inspiratie, we delen allemaal in de vruchten ervan!

 5. Een mooi moment van geluk en de camera in de hand dus vastleggen maar.
  Dankjewel voor de goede wensen en ook ik wens jou een geweldig mooi en gezond 2023 met nog vele geluksmomenten meer.
  Blijf gezond, groetjes Ellen

  1. Ook voor jou en je gezin een gelukkig en gezond 2023, Maarten! Dat verwondering en gelukjes mogen zegevieren, hé?! (En mooie lichtinvallen😉)

   1. Een heel inspirerend 2023 gewenst met vele mooie momenten van ontdekken, wat ons ook weer aanzet tot nadenken over de wonderen van de natuur, dank je wel maarten!

 6. Wat een prachtige wens Maarten. Dat jij dit jaar nog veel van zulke geluksmomenten mag meemaken. Schoonheid in de natuur kan echt betoveren en dat heb je zo goed begrepen dat je het met graagte wil delen. Blijf ons maar oproepen om onze ogen open te houden. Ook hier zullen minuscule paddenstoeltjes te vinden zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.