Ben jij voor één gat te vangen?

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het voorjaar moet het snel gaan in een loofbos. Vooraleer het bladerdek sluit, moeten een hele reeks planten zich al hebben voortgeplant, of toch al goed op weg zijn. Want daarna valt er maar weinig licht meer op te vangen. Maar eenbes heeft daar wat op gevonden.

Die ene bes maken ze omdat ze niet voor één gat te vangen zijn. Want eenbes plant zich voornamelijk voort met wortelstokken. Onder de grond zitten die klaar om omhoog te schieten in het voorjaar en soms hele tapijten van plantjes te vormen. 

Maar omdat wortelstokken maar traag nieuw gebied inpalmen, is zo’n bes een goeie strategie die via zaadetende vogels voor ruimere verspreiding kan zorgen. 

De plant is nochtans giftig voor mensen, zeker de bes zit er bomvol mee. Maar vogels hebben geen last van die saponines in eenbes, en ze verspreiden de zaadjes met hun uitwerpselen. Vaak vind je dus ook een plant op zijn eentje, dle eenbes is dan afkomstig uit zo’n zaadje.

Je kan niet op één been staan, maar eenbes doet dat wel. Eén stengel draagt de vier bladeren en de ene bloem met dus die ene bes. Het ziet er allemaal nogal onopvallend uit, en dat is ook niet erg in het donkere bos. Eenbes steekt geen energie in een opvallende bloei of snelle groei. 

De vlakke, horizontale bladeren vangen het weinige licht zoveel mogelijk op. En uiteindelijk valt er altijd wel- al is het maar eventjes – een zonnestraal op de plant. Zo kan eenbes traag groeien en lang blijven bloeien.

Een kroon van stuifmeeldraden

De bloem bestaat voornamelijk uit lange, gele stuifmeeldraden die als een kroon rond het vruchtbeginsel staan. De bevruchting gebeurt trouwens door aasvliegen, die dat vruchtbeginsel aanzien voor rottend vlees. Neenee, eenbes is niet over één nacht ijs gegaan. En nu maar wachten op die ene bes…

Die ene bes van eenbes

(Beelden uit het Aalmoeneiebos te Gontrode, april 2025 en Bos t’Ename te Oudenaarde, juni 2025)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

Dit werk bij jou aan de muur? Klik hier!

8 gedachten over “Ben jij voor één gat te vangen?”

  1. Struelens Moniek

    Proficiat, Maarten voor je overwinning met die mooie foto! En fijn dat je zo’n mooie afdruk ervan cadeau kreeg! Welverdiend.
    Ook bedankt voor de mooie verhaal rond de eenbes en de manier waarop je ons attent maakt op de mooie details en processen in de natuur!

  2. Hai Maarten. Wat een prachtig verhaal weer. Heel bijzonder dat er ook n kroon is rond deze bes. De natuur verbaast me telkens weer en jij weet het zo mooi in je verhalen duidelijk te maken. Dat maakt het nog leuker om te lezen en vooral om te onthouden.
    Dank je wel en fijne zondag
    P.S. Wat een fantastische foto dat een prijs kreeg. Zoek er maar een mooie plek voor!

  3. Opkikkers, dat is dikwijls wat we nodig hebben .Met ’n maatschappij die grillige bokkensprongen maakt is enig houvast geen overbodige luxe , en zeker voor de aanstormende generatie, die nog maar weinig ervaring heeft kunnen opdoen.
    Spectaculair mooie afdruk ! Als je zo verder doet ga je snel ’n muur moeten bijzetten om al dat moois een plaats te geven (en als dat een probleem is, ik heb nog veel plaats )
    De Eenbes trekt inderdaad aasvliegen aan met z’n aasgeur , net als onze Aronskelk die we wel veelvuldiger aantreffen in onze bossen en kasteelparken.
    Heel mooie foto’s. Prettig week-end nog !

    1. Dankjewel hoor Eric! Opkikkeren en een tegenpool bieden aan al die grilligheid is inderdaad een bedoeling van mijn natuurvertelselactiviteiten! Maarre, die aasgeur heb ik niet geroken bij eenbes en zou ook niet kloppen, ook al wordt dat op meerdere site zo beweerd. Ook voor jou nog een mooie zondag!

  4. Goedemorgen Maarten
    Een opkikker van een verhaal, net wat ik nodig heb. 😊
    Fijn geschenk, de foto op groot formaat, geef hem maar een mooi plaatsje in jouw huis. Nog eens proficiat. 👌
    Groetjes
    Jan

    1. Dankjewel hoor, Jan! Blij dat je opgekikkerd raakte door het natuurvertelsel, en als je nog een hogere ‘dosis’ nodig hebt kan je altijd nog eens door de site scrollen hé! Veel groetjes terug!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.