Geschatte leestijd: 2 minuten
Boktorren hebben meestal hele lange antennes en slanke lichamen, maar als je op een wesp probeert te lijken dan helpt dat niet. Het helpt wel om zwarte en gele strepen te hebben, en je schokkerig voort te bewegen zoals ook die zenuwachtige wespen doen. De kleine wespenboktor gaat zelfs zover om agressief te zoemen bij bedreiging, hoe slim is dat allemaal niet?

Deze kever is nochtans helemaal niet gevaarlijk. Het is een goeie lobbes die het liefst op zijn gemak bloemen bezoekt om er te snoepen van de nectar en het pollen. Je vindt ze meestal al relaxend op schermbloemen en hondsroos.

Ik ben nog niet veel kevers tegengekomen die zo rustig en onverstoorbaar zijn als de kleine wespenboktor. Hij vertrouwt helemaal op zijn wespachtige uiterlijk om hem te beschermen, en dat werkt nog ook!

Wespenboktorren leggen hun eitjes in hout van dode bomen en struiken. De larven leven enkele jaren in het hout en boren het vol gangen. De volwassen kevers die uitkomen hebben dan een paar maanden om van het vrije leven in de open lucht te genieten en zich voort te planten. Op het gemak, rustig en wespachtig.

(beelden uit de Gentbrugse meersen, mei 2024)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Wat een toeval, gisteren fotografeerde ik er zo eentje op ons tuinterras. En… inderdaad, hun wesp imitatie gedrag helpt hen te overleven, een zoveelste wonder der natuur. By the way, de makrofoto’s met de duidelijke beharing zijn prachtig.
Hartelijk dank Etienne! Ze zijn nu inderdaad actief, leuk dat je er ook zag want het zijn toch vooral heel mooie beestjes!
Zeer mooi kleurrijk insekt . Heb het geluk gehad een ganse groep te zien zwermen rondom een oude boom in de cafetaria tuin van het verbouwde “Brouwerij Haeseveld”. Mensen dachten te maken te hebben met Aziatische Hoornaars. Die oude boom werd trouwens wat later met de grond gelijk gemaakt en zo verdween een mooie boktorren en andere insektenverblijfplaats ! Heel mooie foto reeks Maarten !
Dankjewel hoor Eric! Maar spijtige zaak voor die oude holle boom, daarvan zijn er juist meer nodig!
Mooie foto’s en interessante tekst!
Hartelijk dank Marc, altijd leuk om te horen!
Steeds leerzaam en plezant aangebracht, daardoor ook veel gemakkelijker om te onthouden.
Dank u
Met plezier Walther, jíj bedankt!
Knap diertje en zo rustig dat je de kans kreeg om het goed in beeld te brengen,Maarten. Ik vroeg me af of de mannetjes en vrouwtjes verschillen qua uiterlijk.
Inderdaad Lydi, het zijn de ideale fotomodellen! Tussen de geslachten zijn er geen uiterlijke verschillen, dat is eigenlijk zo voor de meeste keversoorten. Veel groetjes en bedankt voor de reactie!
Alweer wat nieuws geleerd! Wat heb je dit bijzondere diertje mooi in beeld gebracht, complimenten!
Fijne zondag verder, groetjes,
Karin.
Holala, dankjewel hoor Karin! Ook voor jou nog een mooie zondag!