ersatz

Geschatte leestijd: 2 minuten

Iedere dag drink ik koffie van cichorei. Geen koffie in de strikte zin van het woord dus, maar surrogaatkoffie. Of ‘ersatz’, zoals mijn vader het altijd noemde. Daarmee werd vroeger aangegeven dat het diende als goedkope vervanger van echte koffie. Het had dus eerder een negatieve connotatie. Het is beter dan niets, maar niet zo goed als het echte spul. Het is een vervangmiddel.

Maar ik kies bewust voor cichorei als ‘alternatief’. Dat klinkt al wat positiever nietwaar? Een alternatief voor koffie of thee, maar dan zonder cafeïne. Met cichorei kan ik een smaakvol, warm drankje maken, zonder neveneffecten. Alhoewel, smaakvol… alleen als ik er voldoende melk en suiker bijkap. Net als koffie zelf vind ik het anders te bitter. Vandaar ook de benaming bitterpeen. Dat staat hier thuis ook nog zo vermeld op een van de voorraadpotten die we geërfd hebben van mémé.

De bitterpeen groeit ook in het wild bij ons. Zoals je op de foto ziet, heeft de bloem de meest hemelsblauwe kleur die er bestaat. En de bloei is momenteel te bewonderen in het mooiste park van Gent, de Rozenbroeken. Daar staan een paar veldjes vol met cichorei.  Allen daarheen dus, ’t is nu de moment!

Wie op reis gaat naar het zuiden, heeft ook veel kans de bloeiende plant te zien. Cichorei is immers afkomstig uit het Middellandse Zee-gebied, en zou reeds door de Romeinen bij ons ingevoerd zijn geweest. Het is een blijver gebleken. Alleen: waar nu cichorei staat, staan er geen andere planten. Bitterpeen is dus ook onze lokale planten komen vervangen. Echt wel ersatz, die cichorei!

(Foto en tekst recht vanuit onze achtertuin de Rozenbroeken)

Ik heb nog foto’s van Cichorei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.