masker

Geschatte leestijd: 2 minuten

Afrikaanse maskers heb ik thuis genoeg liggen. In tijden toen de klimaatimpact van vliegtuigen mij nog niet bekend was, ging ik verschillende keren op reis naar het zwarte continent, en meestal kwam ik terug met een lading houtsnijwerk als souvenir. Onze zolder ligt vol met olifanten en giraffen, kralen en kettingen, beeldjes en maskers van allerlei aard. Maar nu stel ik vast dat je blijkbaar niet per sé op reis moet om een typisch Afrikaans masker te zien.

Groot was mijn verbazing toen ik dit ‘masker’ in ons tuintje zag voorbijwandelen. Of beter, ik was verbaasd dat ik nog niet eerder had opgemerkt dat de rugtekening van een vuurwants toch echt wel die allures heeft. Want vuurwantsen zie ik ieder jaar in de zomer, ze verkiezen warme plekjes en je kan ze dus zomaar ergens tegenkomen in de stad, op het voetpad of op een paaltje, en dus zeker ook in je eigen tuin. Meestal zie je ze dan in groepjes. En het is waar dat de speciale tekening met twee grote ‘ogen’ op een knalrood lijf zeer opvallend zijn, ik had er alleen nooit iets in herkend. Tot nu dus.

Wie niet zo direct weet hoe een vuurwants eruit ziet, vindt hieronder nog wat foto’s van het beestje. De vuurwants is warmteminnend, en is door de klimaatopwarming al jaren aan een sterke opmars bezig bij ons. Door zo vaak naar Afrika te vliegen, heb ik Afrika dus eigenlijk een beetje meegebracht naar hier. Dàt was nu ook weer niet de bedoeling.

Volledig zicht op de vuurwants

(foto’s en woorden recht vanuit onze stadstuin te Sint-Amandsberg)

Ik heb nog meer foto’s van de vuurwants!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.