golf

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er komt een tweede golf. Zoveel is zeker. Alles wijst in die richting. Ik voel het. De vraag is niet of, of zelfs wanneer die nieuwe golf er komt, want ze komt al aanrollen. De vraag is alleen hoe groot de golf zal zijn. En dat zal afhangen van het weer.

Zij die denken dat ik het over covid-19 heb, moet ik teleurstellen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven door zoveel mogelijk in eigen kot (en tuin !) te blijven, maar verder moei ik me er niet teveel mee. Er zijn al genoeg zelfverklaarde virologen die overal commentaar op geven. Ik kom trouwens ogen te kort om alleen al wat er in ons tuintje gebeurt op te volgen.

Want ik had het over bladluizen. Ik had al een tijdje vastgesteld dat die zo goed als verdwenen waren. Hier en daar zag ik er nog eentje zich weghaasten naar een veilig plekje, weg van al die lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen. Al die verschillende soorten natuurlijke vijanden, met elk hun eigen specialiteit en voorkeuren, hadden hun werk grondig gedaan en alle planten en struiken netjes ‘opgekuist‘.

Ze hebben dan ook geen eitjes meer gelegd in onze tuin, want de uitgekomen larven zouden niets te eten hebben. De volwassen lieveheersbeestjes en zweefvliegen kunnen wegvliegen en zullen dat ook doen. Want de bladluizen zijn op.

Het is daar dat de weinige overblijvende bladluizen op hebben gewacht natuurlijk. Nu hun vijanden weg zijn, zijn ze weer naar hartelust beginnen kweken. Enkele bladknoppen zijn al heroverd, angstvallig bewaakt door mieren. Kleine groepjes moederluizen baren dagelijks een kloon van zichzelf. Een tweede golf van bladluizen zal neerdalen over de tuin, en hoe beter het weer hoe sneller en dus hoe groter de golf. Totdat de lieveheersbeestjes en co dit doorhebben en terugkomen. En dan begint alles opnieuw.

In feite zijn die lieveheersbeestjes een beetje zoals mondmaskers: als je ze nodig hebt, zijn er te kort. En wanneer alles onder controle is, zijn ze in overvloed… Maar nu ben ik me dus toch aan het moeien !

(Foto en tekst recht vanuit onze stadstuin in Sint-Amandsberg)

Ik heb nog foto’s van bladluizen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.