Dan toch beter maar gemene buren!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De meest geniepige moordenaars kan je aan hun uiterlijk niet herkennen. In het dagelijkse leven lopen ze er maar gewoontjes en doodgemoedereerd bij. Geen mens die zich kan inbeelden hoe gemeen ze kunnen doen, zelfs hun buren niet.

Ook dit sluipvliegje zou je niet zo meteen aanduiden als een moordenaar. Akkoord, die stekelharen zorgen niet voor een aaibaar uiterlijk, maar het feloranje achterlijf en de rokerige vleugeltekening maken er toch een aantrekkelijk en kleurrijk insect van. 

De vliegen zitten overdag doodrustig nectar en stuifmeel te snoepen op allerlei bloemen en leggen geen greintje agressiviteit aan de dag. Toch is Ectophasia crassipennis een echte sluipmoordenaar, die het gemunt heeft op de naaste buren, met name wantsen. 

De wijfjes leggen – heel rustig – hun eitjes juist achter de nek, waar de wantsen met hun pootjes niet aan kunnen. De larfjes komen zeer snel uit, en boren zich direct naar binnen in de wants. De komende dagen wordt die van binnen levend opgevreten. Na verpopping komen dan weer nieuwe vliegen tevoorschijn uit het lege omhulsel dat overblijft van de wants.

Arme wantsen! Ze zien het gewoon niet aankomen. Heb je nu een keer zo’n rustige buren, en dan lappen ze jou dit. Misschien heb je dan toch beter buren die er wél gemeen uitzien!

(beelden van augustus 2021 – Warre (Durbuy), juli 2022 – Donnay (Normandië), augustus 2024 – Scherwiller (Elzas))


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

6 gedachten over “Dan toch beter maar gemene buren!”

  1. Dag Maarten
    Tot nu kende ik enkel sluipwespen, nu ken ik een vliegensoort erbij. De natuur stopt niet met verbazen. Dank om ons daarmee te laten kennis maken.
    Zonnige Groeten
    Jan

    1. Inderdaad Jan, er zijn andere soorten die parasiteren zoals sluipwespen dat doen, maar precies omdat ze minder opvallend bewegen en op zoek gaan naar prooien blijven ze ook minder gekend. Dankjewel en veel groeten terug!

    2. Hai Maarten. Nou, die vlieg heeft wel mooie kleuren vind ik. En ja de natuur zorgt voor een mooi evenwicht tussen goed en niet goed. Konden mensen dat ook maar he. We kunnen nog veel leren van onze diersoorten. En… wantsen heb ik liever niet in mijn bed dus… mooi geregeld door moedertje natuur. Mooi verhaal weer Maarten. Jij hebt oog voor alles wat de natuur ons geeft, en echt laat zien op bijzondere wijze. Weer wat geleerd. Dank je wel en fijn weekend.
      Groetjes, Ineke

      1. Dankjewel hoor Ineke! Niet alle wantsen zijn bedwantsen hoor, hier gaat het om schildwantsen die meestal planten of kleine beestjes aansteken. Veel groetjes terug en ook voor jou nog een fijn weekend!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.