De dodelijke zonnebank

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het Heidebos staat er een zonnebank. Een gratis, maar onweerstaanbare zonnebank. Het droge hout van deze omgevallen boomstam staat loodrecht op de invallende stralen van de vroege ochtendzon.

Nu de nachten wat frisser worden, komen insecten hier opwarmen alvorens de dag te beginnen. Je ziet duidelijk hoe ze zich zo opstellen dat ze maximaal de zonnestralen opvangen.

Het is de ideale uitvalsbasis om de kilte van de nacht af te schudden en de dag te beginnen. Eerst eventjes lekker opwarmen, eens goed de spieren strekken, en dan hop, vrolijk en blij een nieuwe dag tegemoet! 

Je kan er bovendien ook brunchen. Of… gebruncht worden! Het aanbod aan prooien is er zo groot dat er ook jagers op afkomen. Vooral de vliegen zijn populair. Het zijn ook zo’n lekkere snacks, en ze zitten vol proteïnen en vitaminen! Wat kan je je nog meer wensen om de dag te beginnen?

Jagers met hun brunchvlieg…

Ik trof er roofvliegen en vliegendoders, een soort graafwespen. Beide zijn gespecialiseerd in vliegen vangen. Ook wolfspinnen komen er regelmatig patrouilleren. De ene na de andere vlieg moest eraan geloven. Maar toch bleven die vliegen maar komen. Het is dan ook een onweerstaanbare zonnebank. En soms dodelijk, maar dat moet je er maar even bijnemen.

De dodelijke zonnebank…

12 gedachten over “De dodelijke zonnebank”

 1. Dag Maarten,
  De 2de foto van het bos zou waarschijnlijk sterker naar voor komen in zwart/wit.
  Bedankt om mij te laten genieten van het natuurschoon in het Heidebos.
  Greets,
  Jan

   1. Een dramatische titel maakt een lezer nieuwsgierig, Maarten. Prachtfoto’s alweer van een bijzondere natuurplek waar het er vaak op leven en dood aan toe gaat.

 2. Interessante en knappe opnames… en een mooie illustratie dat niet alles in de natuur alleen maar peis en vree is. Natuur kan (in onze ogen toch) heel wreed zijn, terwijl alles terug te brengen is tot eten en gegeten worden. Ik vraag me af of het niet stilaan tijd wordt dat die beestjes gaan nadenken over een vegetarisch leven, maar wat gaan we dan beleven als al die insekten en geleedpotigen zich massaal op de plantenwereld zouden storten en ons arme mensen daarmee beconcureren ?
  Gelukkig voor ons zijn hun monddelen daar niet voor geschikt en laten ze maar beter alles zoals het is (wij mensen hebben ons al genoeg bemoeid met zaken waar we beter afgebleven waren). Ondertussen, Maarten, blijf ons verbazen met je knappe makro en andere opnamen ! Veel groeten, Eric.

  1. Dankjewel hoor Eric, en ook voor het extra vertelsel! 🙂 Wist je dat er effectief een beweging bestaat die ernaar streeft om alle roofdieren vegetarisch te maken? Echt waar! Veel groetjes, Maarten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.