Wonderwoud

Geschatte leestijd: 2 minuten

Was het geschreven met een t op het einde, dan zou deze benaming toepasselijk geweest zijn voor een van onze beste Belgische wielrenners. Maar Wonderwoud, met een d, is de naam die gekozen werd voor de vierde en laatste groenpool die wordt aangelegd in het Gentse. Dat klinkt wellicht wat kunstmatig als je gewend bent te spreken van ‘het oud vliegveld van Lochristi’, maar geef toe, daarmee kan je een natuurgebied moeilijk aanduiden. 

Met de benaming wil de inrichtende overheid aangeven dat er bos komt én dat er ruimte zal zijn voor verwondering en beleving. De wilde natuur zal er zijn gang mogen gaan maar er worden ook verborgen plekjes en verrassende speelhoekjes ingericht. Tot de afwerking is de toegang helaas verboden…

Ik kon het natuurlijk niet laten om alvast een kijkje te gaan nemen. De visvijver van Oostakker, die ook volledig omgevormd zal worden tot een natuurlijke plas, is nog vrij toegankelijk. Er was evenwel weinig te zien in november. Hier en daar een paddenstoel, en daar was ik naar op zoek omdat ik die nu eenmaal zo fotogeniek vind, maar het was niet veel soeps. 

Mijn rondwandeling was al voorbij, maar wonder boven wonder, terug aan de ingang viel mijn oog op het bosje dat ik in het begin overgeslagen had. En daarna vielen mijn ogen open van verwondering. Het ene na het andere wondertje openbaarde zich aan mij. De hele bosbodem was bezaaid met paddenstoelen, in alle vormen en kleuren. De wonderen zijn duidelijk de wereld nog niet uit. Wonderwoud zit er vol van! En die nieuwe naam klinkt als bij wonder niet zo raar meer.

Lila gordijnzwammen
Nevelzwammen
Nevelzwammen
Gegorgelde gordijnzwam, niet zo’n gewone soort
Melkzwammen ?
Paarse schijnridderzwam?
Zwavelkopjes
Mycena op een boomstronk
Meer mycena’s op een boomstronk

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

7 gedachten over “Wonderwoud”

 1. Prachtige foto’s alweer Maarten. Ze hebben me helemaal het mysterieuze van het bos ingezogen. Als illustratie bij een spannend kinderboek kan je er zeker mee scoren. Toch blijft de paddenstoel gewoon een stukje flora die bijzondere aandacht verdient.
  Je wist de mooiste soorten maar weer te vinden. Dankjewel voor het delen!

 2. Dag Maarten
  Mooie foto’s, maar voor mij persoonlijk mag de achtergrond waziger/mistiger zijn.
  Toch maar mooi ontdekt die kleine paddenstoeltjes!
  Het is eindelijk eens een mooi jaar om paddenstoelen te ontdekken na die 2 verschrikkelijk droge jaren.
  Greets,
  Jan

 3. Door deze foto’s werd ik het scherm, of beter, het wonderwoud ingezogen, met de onweerstaanbare drang om al dat moois even aan te raken. Maar helaas…ik heb het dan maar bij de visuele verrukking gehouden.
  Alweer bedankt hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.