Dubbel of niets?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Krokussen in september? Schijn bedriegt! Herfsttijloos ziet er wel uit als een bladerloze krokus, maar het is een totaal aparte soort. Die bloeit niet alleen in de late zomer, maar dan ook nog eens voordat de bladeren tevoorschijn komen. Die bladeren zie je pas in de lente, samen met de vruchten dan nog!

De knolletjes bevatten ook een heel aparte stof. Colchicine is al eeuwenlang in gebruik tegen acute aanvallen van jicht, en het wordt nog altijd voorgeschreven als alle andere medicatie niet meer helpt. Maar het is maar bruikbaar aan een hele specifieke dosis! Daarboven wordt het snel extreem giftig. Er zijn jaarlijks nog altijd dodelijke ongevallen door een verkeerd gebruik.

Colchicine heeft verder ook een heel specifiek effect op de celdeling. Het zorgt ervoor dat de chromosomen niet splitsen. Planten die worden opgekweekt uit plantenweefsel behandeld met colchicine hebben daardoor dubbel zoveel genetisch materiaal, zeg maar DNA. Naargelang de soort leidt dat tot grotere bloemen, vruchten, zaden, bladeren of wortels. Het wordt daartoe gebruikt in de plantenveredeling. Ook de gekende pitloze fruitvariëteiten werden op deze manier bekomen.

Verdubbeling van chromosomen komt ook op natuurlijke wijze voor. Het zijn dergelijke mutaties die zorgen voor de evolutie van soorten. Door de klimaatopwarming moeten planten nu sneller evolueren om zich te wapenen tegen droogte en warmte. Chromosoomverdubbeling is de snelste manier voor grote aanpassingen. We zullen colchicine dus nog goed kunnen gebruiken! Maar voor je eraan denkt om te experimenteren met de groenten in je tuin: opletten met de dosis hoor!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

20 gedachten over “Dubbel of niets?”

 1. Hoi Maarten.
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag
  Hele fijne dag
  Weer veel geleerd van dit mooie bloemetje. Wat weet je toch veel van de natuur. Kijk er elke week naar uit.
  Tot volgende week!
  Ineke

 2. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Een dag om nooit te vergeten. Mijn vriendin is ook op deze dag jarig en ik was daar op bezoek toen de piloten van de vliegtuigen hun dodelijke aanslag deden.
  Mooi en leerzaam verhaal weer van jou. Dankjewel weer en tot de volgende keer.

 3. Je uitleg is altijd intrigerend en verrijkend, maar nu nog extra voor mij. Ik ga heel anders kijken naar de herfsttijloos in mijn tuin. Alweer heel erg bedankt en ook van mij een fijne verjaardag gewenst. Eigenlijk zou de natuur jou ook eens in de bloemetjes moeten zetten, na alle aandacht en promotie die jij haar het hele jaar schenkt !!

  1. Hartelijk dank Annemie! Wat mij betreft wordt ik dagelijks in de bloemetjes gezet door de natuur, met al het moois dat ze ons biedt. Zo wordt iedere dag een verjaardag!😊

 4. Patrick Vleeschouwer

  Alweer dankjewel om al jouw kennis en uniek beeldmateriaal te delen. Iedere week lijkt het alsof ik een klein verjaardagscadeautje krijg… Ik wens jou een gelukkige verjaardag als begin van een spetterend gezond nieuw levensjaar met veel inspiratie en creativiteit voor jouw wekelijkse verhalen… euhm… klinkt een beetje egoïstisch van mijn kant… maar is niet zo bedoeld 😉

 5. Bedankt voor deze informatie gestoffeerd met de gebruikelijke prachtige beelden. Bij deze de wensen voor nog veel jaren delen van dergelijke ‘speciallekes’!

 6. Beste Maarten, alvast een heel gelukkige verjaardag. Je verdient meer dan een dubbele Herfsttijloos op deze dag omdat je ons elke week zomaar trakteert op een stukje wondere natuurwereld, gecombineerd met weergaloze foto’s en tekst die er toe doet. Dankjewel hiervoor! Het kleurt de zondag net wat mooier. Hartelijke groeten.

 7. Fijne verjaardag Maarten! En bedankt voor je ongebreidelde fantasie, fotografische kunst en de vele wetenswaardigheden die je elke week met ons deelt. Het is echt een unicum, zoals jij dit alles combineert. Ik ben heel blij met wat je steeds aanlevert!
  Bedankt en nog een fijne dag!

 8. Goede morgen, Maarten!
  En vooral een denderende verjaardag!Dank ook voor al de wondere vertelsels die ons elke week wat meer leren over de natuur! HAPPY BIRTHDAY !!!!
  MIO

  1. Dankjewel hoor Mio! Ook dit volgende levensjaar ga ik er weer helemaal tegenaan om nieuwe natuurvertelsels uit mijn hoed te toveren: het is mijn lang leven zoals ze zeggen! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.