Ga jij graag door de knieën?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Toen we nog echte winters hadden, gingen we schaatsen op poelen en vijvers. Er waren dan altijd schaatsers die de show gaven door de voeten helemaal naar buiten te draaien en zo terplekke rondjes te maken. Ik vond dat zelf nogal gevaarlijk om doen, zeker voor de knieën. 

Maar schaatsenrijders hebben van die show hun levenswijze gemaakt. De waterafstotende haartjes op de poten zijn hun schaatsen. Die poten liggen heel plat op het water, om maximaal gebruik te maken van de oppervlaktespanning.  

Schaatsen op het water

Terwijl de voorste en achterste poten meer dienen om te sturen, worden de middelste poten dan weer gebruikt om te roeien. Dankzij een specifiek gen zijn ze geëvolueerd tot uiterst lange roeispanen. Met hun gestroomlijnde lichaam hebben schaatsenrijders veel weg van een kano met peddels.

Gestroomlijnd sportmodel

Zo raken deze poelschaatsenrijders goed vooruit op het wateroppervlak, waar andere insecten hulpeloos in rondploeteren. Het zijn die insecten die slachtoffer worden van deze roofwantsen. Van zodra schaatsenrijders rimpelingen opmerken, schieten ze zich er naar toe.

Een baby-schaatsenrijdertje: jong geleerd is oud gedaan!

Verdrinkende insecten worden nog wat meer ondergeduwd, en eenmaal ze dodelijk uitgeput zijn, worden ze meedogenloos leeggezogen met de scherpe steeksnavel. Vaak worden de prooien hiertoe meegenomen tot op een stabieler oppervlak zoals een waterplant.

Dit vliegje werd meegenomen op een waterplant

Ook de voorste voetjes van schaatsenrijders staan naar buiten, met gebogen knieën. Niet om rondjes te draaien, maar om stabiliteit te geven.  Die voorpoten hebben ook scherpe klauwen om prooien vast te grijpen. Zelfs tot onder water grijpen ze ermee. Nee, schaatsenrijders hebben geen schrik om door de knieën te gaan!

Door de knieën!

12 gedachten over “Ga jij graag door de knieën?”

  1. Wat ik me dan weer afvroeg, rijden die jongens en meisjes ook al eens een scheve schaats? 🙂 Bedankt voor alweer een interessant weetje.

  2. Die schaatsenrijders zijn warempel elegant met hun gestroomlijnde lijfjes. Zijn ze met hun flinterdunne pootjes ook voorzien van wat jij knieën noemt, dan komen die goed van pas! We hebben alweer wat bijgeleerd en kijken alweer verwonderd naar de mooie plaatjes, waarvoor dank Maarten!

  3. Dominique Dumon

    genoten van de prachtige foto’s en in het vervolg geniet ik dubbel van de schaatsrijders op onze vijver. Dank je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.