Het stikt hier van de onschuldige elfjes!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De weidebeekjuffers vliegen me rond de oren. Ik sta midden in de beek, klaar om af te drukken als er eens eentje landt. Want landen doen ze wel, af en toe dan toch, maar ze blijven nooit lang stilzitten. De mannetjes zijn druk in de weer, op jacht naar wijfjes, en de wijfjes proberen tussendoor ook nog eens eitjes te leggen.

Het zijn net schitterende, blauwgroene elfjes die over het water dwarrelen. Maar zo onschuldig gaat het er helemaal niet aan toe. De wijfjes worden maar niet met rust gelaten, en meerdere mannetjes tegelijk fladderen er achteraan. Totdat er eentje een wijfje te pakken heeft! 

Het wijfje wordt onder water geduwd zodat het niet meer kan vluchten en dan in de nek gegrepen met het speciaal daarvoor omgevormde lichaamsuiteinde van het mannetje. Die vliegt met zijn ‘prooi’ in houdgreep naar een rustig plekje. 

Het wijfje begrijpt dat het alleen weg kan als er gepaard wordt, en plooit gehoorzaam haar lichaamsuiteinde tot tegen de geslachtsopening van het mannetje. En dan snelt ze ervandoor, achternagezeten door de andere mannetjes. 

En zo gaat het heel de zomer door. Het resultaat is dat er veel larven in de beek zitten. En het is zeker dat de nakomelingen sterke, snelle vliegers zullen zijn. Maar geen onschuldige elfjes.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Het stikt hier van de onschuldige elfjes!”

 1. Hai Maarten.
  Wat een leuk verhaal weer, die vliegende elfjes hebben het maar druk met elkaar. Je hebt er wel veel voor over om zelfs in een beek tegaan staan en het geduld te hebben om ze te observeren en foto’s te maken. Mooie diertjes zijn het. Wat zijn er toch veel soorten dieren. Ongelooflijk! En allemaal hebben ze een betekenis. En er zijn er nog veel waar wij het bestaan niet eens van weten. Dank je wel voor je mooie verhaal hierover ,
  Groetjes, Ineke

  1. Dankjewel hoor Ineke! Ja, ik ben er inderdaad wel even mee bezig geweest om die drukke juffers vast te leggen. Maar voor mij is er niets leukers om te doen. Blij te horen dat je ervan genoten hebt!

 2. Wat een prachtbeelden alweer Maarten!
  Die kleine dieren verdragen jou blijkbaar zo goed in hun territorium terwijl je ze observeert en vastlegt. Ik ben niet echt jaloers op deze juffers als ik lees dat ze de hele zomer voortdurend worden benaderd door de mannetjes …. Heel vermoeiend lijkt me dat, maar men heeft wellicht niet kunnen onderzoeken of ze daar ook onder water plezier ervaren.

  1. Dankjewel hoor Lydi! Ik denk niet dat er veel plezier aan te pas komt, maar ik zou inderdaad ook niet weten hoe dat te onderzoeken! Het duurde wel een tijdje tegen dat de juffers mijn aan aanwezigheid verdroegen, maar uiteindelijk kwamen ze zelf op mij zitten

 3. Beste Maarten, wat een mooie foto’s! Hoe je het doet weet ik niet, waarschijnlijk met bergen geduld en ook veel talent. Proficiat. Zo blij jouw site doorgestuurd gekregen te hebben. Een ware ontdekking. Schoonheid op zondag. Het kleine gelukske van de dag. Bedankt! Fijne zondag en hartelijke groeten.

  1. Dat doet me veel plezier Lieve! Heel blij dat je ervan kan genieten! Dankjewel hoor! Het is vooral met veel geduld en blijven proberen totdat het (min of meer) lukt dat in tewerk ga.

 4. Dag Maarten, hopelijk nog een mooie verjaardag gehad? Als cadeautje heb ik jouw natuurvertelsels door gestuurd naar +40 collega’s. Hopelijk blijft er eentje ‘plakken’. Nog een aanvulling op jouw verhaaltje… vrouwtjes zijn -althans bij andere juffers/libellen- niet zo onderdanig als je beschrijft… Sommigen kunnen zich wél loswrikken tijdens de vlucht naar een paringsplekje… En ook al kan het mannetje de sperma van de vorige verwijderen met een ‘borsteltje’ om zijn zaad te laten winnen… het vrouwtje kan blijkbaar nog altijd het zaad verwijderen en ander toelaten…. Vraag me niet hoe wetenschappers dit allemaal onderzocht hebben maar ik heb het toch zo gelezen in literatuur…

  1. Hartelijk dank voor de leerrijke aanvulling Patrick! En ook bedankt om door te sturen, ik kan altijd extra lezers gebruiken! Ja de verjaardag was heel leuk, ook dankzij de plezante, heel toevallige babbel op de trein! Veel groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.