Elegant en mooi, en toch je plaats kennen? 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Niet alle exoten zijn invasief. Er zijn er ook die zich koest houden en onder de radar blijven. Niet dat dat hun keuze is hoor. Het betekent alleen dat ze zich maar net staande kunnen houden. De Oosterse anemoon is er zo eentje, doordat ze net dat tikkeltje vorstgevoelig is. En precies daarom mag ze blijven.

De Oosterse anemoon is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten. Dat is juist tot waar de verspreiding van onze inheemse bosanemoon reikt. Van concurrentie is dus geen sprake. Beide soorten lijken sterk op elkaar, aan de bladeren kan je ze nauwelijks uit elkaar houden.

De bloemen zijn wel totaal verschillend. En terwijl de bosanemoon zich verspreidt met wortelstokken, vormt de Oosterse anemoon knollen en bolletjes. Ze groeien op dezelfde vochtige, humusrijke bodems onder bomen.

De Oosterse anemoon vormt bolletjes aan de knol

Oosterse anemonen ontsnapten uit tuinen en kweekcentra om zich ook in het wild te vestigen. De inheemse bosanemonen hadden wel alle goede plekjes al ingenomen. In oude bossen bedekken ze nu de bodem met hun bladeren en bloemen. Maar hier en daar schieten er onbenutte plekjes over, bijvoorbeeld in onze parken.

Daar vinden Oosterse anemonen een plaatsje. Daar fleurt hun lila-paars de anders toch maar lege bladerbodem op. En het blijft binnen de perken. Elegant en mooi, en toch je plaats kennen? Dan mag je blijven!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Elegant en mooi, en toch je plaats kennen? ”

  1. Dag Maarten,
    Nooit gehoord van oosterse anemonen!
    Ook mooie bloemen maar ik denk dat ik altijd mijn telefoon nodig zal hebben om ze goed te herkennen!
    Er is werk aan de winkel…voor mij toch!
    Hartelijk dank, Maarten voor jouw mooie fotos en interessante verhalen!

  2. Dag Maarten,
    Hier heb ik wel een dubbel gevoel bij, die verdomde exoten he.
    Maar als je het niet bij de foto’s vermeld dan zou ik het niet weten….
    En het moet gezegd, het zijn mooie foto’s.
    Zoals de bolletjes aan de knol!
    Greets
    Jan

    1. Ja het is dubbel hé Jan! Maar exoten en exoten is twee, het zijn alleen de invasieve exoten die echt een probleem vormen, en daar behoort deze Oosterse anemoon niet bij. Bedankt, en veel groetjes terug!

  3. Maarten,
    ook al heb ik nu echt verdriet, je vertelsels en foto’s geven kleur en verstrooiing bij deze moeilijke momenten.
    Dankjewel
    Mieke

  4. Vernack Francine

    Merci voor de interessante weetjes over dit sierlijke, bescheiden bloempje!
    Is het nu al de bloeitijd ? Dan ga ik er naar op zoek…..

    1. Dat is met veel plezier Francine! Inderdaad, mijn vertelsels zijn (meestal) toepasselijk en seizoensgebonden. Deze exemplaren vond ik goed verstopt in het gemeentepark van Destelbergen (Reinaertpark), veel zoekplezier!

  5. Wat een prachtige bloempjes die je alweer wist te vinden. Dankjewel Maarten voor het interessante weetje over de twee soorten. Elke week wat wijzer en weet je dat dit zondagse vertelsel voor mij het slechte nieuws dat de voorbije week alweer de krant haalde even doet vergeten?

    1. Voor mij is dat het beste nieuws dat ik kan krijgen Lydi, dat mijn vertelsels jou wat meer moed kunnen geven maakt mijn dag. Nog veel courage gewenst!

  6. Prachtige bloem. Deze bloem manifesteert zich kennelijk daar waar hij zich thuisvoelt en dat in /op verschillende bloeiwijze. Mooi omschreven Maarten. Dank voor je uitleg. Groetjes en fijne dag

  7. Je leert mij steeds nieuwe weetjes kennen, hartelijk bedankt daarvoor. Ik kan toch blijven genieten van je natuurvertelsels als ik er niet voor betaal?

    Groetjes Simon Steel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.