Ben jij ook zo gewillig?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Weet je wie er pas gewillig is? Wie er altijd klaar staat om gasten te ontvangen? En wie er nu eens nooit tegenwerkt? Bij eender welke wilg mag je aankloppen. En er zijn veel soorten! Ze bloeien nu volop, en hun kleurige katjes luiden echt de lente in. 

Zo heten de bloemen van wilgen: katjes. Omdat ze zo zachtbehaard zijn als een poezenvacht. Wrijf die zilvergrijze knoppen maar eens langs je wang, je zal verrast zijn van zo’n zachtheid, zeker in het gure winterweer. Nu ze bloeien, blijven ze ook wel zacht aanvoelen maar het poezelige is er wat van af. 

Er zijn vrouwelijke en mannelijke katjes, want een wilg is vrouwelijk of mannelijk. De mannelijke katjes bestaan volledig uit stuifmeeldraden, en het is het stuifmeel dat zorgt voor de felgele kleur. Wist je dat iedere stuifmeeldraad eigenlijk een apart bloemetje is?

Op dat stuifmeel komen veel insecten af, ze kunnen die energierijke voeding goed gebruiken, zeker als er nog niet veel andere bloemen te vinden zijn. Er zijn zelfs bijensoorten die enkel en alleen op wilgen vliegen, en dus volledig afhankelijk zijn van de katjes. 

Gehoornde metselbij op een mannelijk wilgenkatje

Ook voor de mens zijn wilgen gewillig. Ze laten zich knotten voor het hout en snoeien voor de wilgentenen. Het hout is zacht en gemakkelijk te bewerken en de tenen zijn zo soepel dat je ze kan vlechten. Nee, tegendraads kan je wilgen echt niet noemen, gewillig des te meer!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Ben jij ook zo gewillig?”

  1. Dag Maarten,
    Speciaal voor de solitaire bijen heb ik mannelijke wilgen bij geplant… 🙂

    De laatste tijd heb ik een vrouwtje torenvalk dat mijn nestkast bezoekt.
    Ik duim ervoor dat ze wil nestelen.
    Jammer dat ze aangevallen wordt door onverdraagzame kraaien die de weide voor zich alleen willen. In de natuur moeten we van alles wat hebben, maar van sommige hebben we er toch te veel 🙁
    Of niet?

    Greets,
    Jan

    1. Dankjewel hoor Jan! In de natuur wordt er voortdurend naar een nieuw evenwicht gezocht, en soms is dat niet wat wij mensen ervan verwachten. Alleszins veel succes met de wilgen en de bijtjes!

  2. Het is een echt leuke manier, die jij creëert om mensen de natuur beter te leren kennen en appreciëren ! En zo poëtisch vaak ! Dank je wel om dit alles met ons allen te willen delen, Maarten!

  3. Vernack Francine

    Elke week weer geniet ik van je vertelsels en je prachtige foto’s. Ik ben zo blij dat ik je ontmoet heb bij de krokussen in het Astridparkje ! Dankjewel! Francine

    1. Hai Maarten,
      Dank je wel voor dit mooie voorjaarsverhaal van de wilgenkatjes, alhoewel ik nu niet het gevoel heb dat het al lente is, al zie je wel dat de natuur zijn best doet om te laten zien dat de tijd van lente is aangebroken. En gewillig zijn de katjes zeker. Ze laten ons zien dat alles gaat zoals het gaat.
      Groetjes, Ineke

  4. Dankzij jou zal ik op een leuke manier veel leren over planten en insecten!
    Wist niet dat er bijen waren die alleen wilgen bezochten.Had bovendien nooit een rode kleur bemerkt bij de wilgen!Beter opletten is de boodschap!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.