Iets met paarse liturgische gewaden

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zonder het te weten, was ik in levensgevaar! Ik zat met mijn neus bovenop deze paarse korstzwam, die er even onschuldig uitzag als de meeste houtzwammen. Ahem. Maar schijn bedriegt. Hoe kon ik ook weten dat de zwam het misschien wel gemunt had op… mijzelf! Hmm, hmm.

Zopas werd immers voor het allereerst (!) melding gemaakt van een plantenetende zwam die een mens heeft geïnfecteerd. Dat is echt niet normaal. Ahem. 

Pas na langdurige en veelvuldige DNA-analyses werd geconstateerd dat het precies deze paarse korstzwam was die een gezwel vormde in het lichaam van een Indische onderzoeker, waardoor die last kreeg van hoesten, slikproblemen en vermoeidheid. 

De man deed onderzoek naar schimmels en had duidelijk overdreven, door zich nog meer en langer dan ikzelf met deze zwam bezig te houden. Daarbij had hij wellicht wat teveel sporen ingeademd, waarvan er minstens eentje zich had weten te nestelen. 

De paarse korstzwam of purperkorstzwam wordt ook loodglansschimmel genoemd, ahem, omdat ie bij infectie van bomen een loodglans op de bladeren veroorzaakt. De boom wordt steeds verder aangetast en sterft uiteindelijk af. Hmm, hmm. 

Uit de bomen groeien er in de herfst, hmm, bij hoge luchtvochtigheid en als het nog niet te koud is, paarse vruchtlichamen met een witte golvende rand. Ze zien er wat uit als liturgische gewaden. Daaruit komen sporen, ahem, die dan weer nieuwe bomen kunnen aantasten als ze landen op verse wonden. 

Kersen maar vooral pruimen zijn kwetsbaar, en worden om die reden beter in de zomer dan in de herfst gesnoeid. Hmm, hmm. Maar nog veel meer boomsoorten worden aangetast, de paarse korstzwam is echt niet selectief. Getuige het feit dat ie zelfs naar de mens overspringt, ook al was dat tot nu toe eenmalig.

Het duurt natuurlijk wel een tijdje, ahem, tegen dat zo’n spore zich kan ontwikkelen en uitgroeien tot een zwam in je lichaam. Ik moet me dus niet direct zorgen maken. Maar zeg, ahem, zit ik daar nu toch al niet met een kriebel in mijn keel? Hmm….


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Iets met paarse liturgische gewaden”

  1. Dag Maarten,
    Niet echt een mooie zwam.
    En dan nog eens zo gevaarlijk.
    Hmmmmm toch maar opletten.
    Bedankt voor de foto’s.
    Vr gr
    Jan

    1. Die hout- en korstzwammen zijn inderdaad niet zo fotogeniek Jan, ik heb geprobeerd om er het beste van te maken. Maar zo gevaarlijk zijn ze niet hoor, zoals gezegd moet je echt al overdrijven om risico te lopen. Bedankt voor de reactie!

  2. Weeral superinteressant en na 45 jaar gaat bij ons een lichtje branden want de enige pruimenboom op onze toenmalige bouwgrond kreeg deze loodglansziekte en heeft op korte tijd de geest gegeven…
    Wat die mogelijke schimmelsporeninfecties bij de mens betreft mag men inderdaad niet zo lichtjes over gaan.

    1. Ik denk echt wel dat die ene besmetting een uitzondering zal blijven hoor Etienne… maar zeker weet je natuurlijk nooit met die snel muterende kleinste organismen onder ons. En je hebt duidelijk ervaring met deze moordenaar!

  3. Dominique Dumon

    Wees voorzichtig met de wonderen van de natuur. Mooi, maar niet altijd onschuldig.
    Dank je, voor weer een mooi verhaal met sublieme foto’s.

  4. Prachtig verhaal Maarten
    Enja, het zou zomaar kunnen dat moeder natuur de plaats inneemt van de virussen, want de natuur is nu eenmaal veel slimmer dan de hele wereldbevolking al denken wij van niet. Zij communiceren op een totaal andere manier met elkaar waar wij niets van begrijpen. Alhoewel ik vind dat jij aardig op weg bent om veel te begrijpen en ons daarvan mee te laten beleven en te profiteren. Dank je wel. En fijne paasdagen,
    Groetjes, Ineke

    1. Dankjewel hoor Ineke, voor de mooie woorden. Zelf vind ik dat er nog zoveel te begrijpen valt, dat het eigenlijk niet te vatten is. Ook voor jou nog fijne paasdagen!

  5. Toen ik over deze zwam in de krant las, dacht ik nog even dat jij met deze sluwerd nooit op de proppen zou komen. Wat maakte je hier weer mooie en bekoorlijke foto’s!
    De paarse schijn is gewoon prachtig maar je hoeft geen gezondheidsrisico’s te nemen om ons te plezieren hé 😉

    1. Dankjewel hoor Lydi, ik ben blij dat je de foto’s mooi vind, want het is niet meteen de meest fotogenieke zwam. En die ene besmetting zal wel de uitzondering zijn die de regel bevestigt. In ieder geval dateren de foto’s van voor het nieuwsbericht, bewust zal ik mezelf niet in gevaar brengen hoor!

  6. Oei, ik begin spontaan mee te kuchen precies 😮😅😂
    De natuur vindt altijd een weg om te overleven, lijkt me. Vermoedelijk zijn de zwammen begonnen aan de overname van de wereld 🤔🫣😵‍💫👽🛸
    Wel een prachtig exemplaar, die kleuren, love it!

    1. Haha, vierke, het is precies overgekomen! Wie weet is het nu de beurt aan de schimmels en de zwammen, ja, na de virussen ahem ahem! 🙂 Dankjewel!

  7. Dag Maarten,
    Hopelijk is de kriebel in jouw keel al verdwenen! De ouders hebben dus soms gelijk als ze zeggen aan hun kinderen:niet aankomen! Maar wat is er boeiender dan mooie planten en bloemen even te aaien!
    Van harte een Zalig Paasfeest!

    1. Ahem, de kriebel zit er nog, maar ik maak me helemaal geen zorgen hoor Marie-Rose! De lucht zit vol met sporen, als dat problematisch was dan hadden we dat al veel eerder gemerkt. Niet aankomen is wel beter omdat paddenstoelen giftig kunnen zijn, maar ook dat valt meestal wel mee inderdaad. Blijf gerust die mooie natuur maar aaien! Ook voor jou een zalige Pasen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.