O baby, wat smacht ik toch naar jou!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Op de Kalmthoutse heide, in de toren aan het Stappersven, staat een koppeltje te zoenen. “O baby, wat smacht ik toch naar jou”, hoor ik het meisje zachtjes fluisteren. Ik stap snel voorbij, mijn hoofd afgewend, want ik wil niet storen of nieuwsgierig lijken. Ik ben hier trouwens voor de natuur.

Een prachtig exemplaar van rood bekermos, uittorend boven een boomstronk

Zoals meestal raak ik niet ver. De eerste boomstronk is voldoende om me te laten halthouden. Want de stam is volledig bedekt met rood bekermos, een typische soort van zanderige heidegebieden, en daar kan ik moeilijk overkijken. 

Een veldje rood bekermos op de Kalmthoutse heide

Bekermossen zijn korstmossen die beker- en takvormige structuren vormen waarop de sporen in hoopjes groeien. Ze hebben hun geelachtige kleur te danken aan usninezuur. Korstmossen bevatten heel wat usninezuur, en het is nog niet heel duidelijk waarom precies. Het zou kunnen beschermen tegen ultraviolette straling, en korstmossen staan inderdaad wel meestal bloot in de zon. 

Bekers geelgroen van het usninezuur

De bittere smaak zou dan ook nog eens kunnen beschermen tegen vraat. Door de antibacteriële werking wordt usninezuur gebruikt in heel wat cosmetica, tandpasta, deodorant en zonnecrème. In ieder geval contrasteert het geelgroen prachtig met de rode sporenhoopjes.

Rode sporenhoopjes op geelgroene structuren

Naargelang de soort bekermos nemen de sporenhoopjes allerlei vormen en kleuren aan, en bij rood bekermos zijn die dus rood, langwerpig en ingesnoerd. Sommige zien er uit als de volle lippen van een pruilend mondje. 

Volle lippen

Maar wacht eens! Is het nu mijn verbeelding, of wat hoor ik daar opnieuw fluisteren? Ik hou mijn oor wat dichterbij… “O baby, wat smacht ik toch naar jou!” Het gefluister dreunt oorverdovend door mijn kop, komt binnen als een donderslag. Met een schok val ik achterover, en maak dat ik wegkom! Ik ben hier wel voor de natuur hé!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “O baby, wat smacht ik toch naar jou!”

  1. Prachtig verhaal met liefde letterlijk en figuurlijk geschreven. Er is een romanticus in je verscholen toen je dit verhaal schreef. Mooi om zo het nieuwe jaar te beginnen.
    Groetjes Ineke

  2. Wat een prachtige foto’s alweer om het nieuwe jaar in te beginnen,Maarten.
    Het lijkt me een hele uitdaging om rond Valentijn nog een gelijkwaardig verhaal te creëren met tuitende lippen die zomaar in de natuur te vinden zijn.
    Op dit prachtige mos zal ik in Kalmthout nog beter letten nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.