Geschatte leestijd: 2 minuten
Iedereen heeft wel al verstoppertje gespeeld. Voor sommigen onder ons is het al lang geleden, voor anderen veel minder. Maar als je je zou verstoppen zoals de vleesvlieg op de foto, dan zou het spelen rap voorbij zijn. Nochtans is de vlieg er van overtuigd dat ze goed verstopt zit, en meer zelfs, dat ze juist alles om zich heen goed in de gaten kan houden. Schijn bedriegt dus!
Als je je zo zou verstoppen, dan zou het spelen rap voorbij zijn!
In de natuur komt het er nochtans op neer om te zien zonder zelf gezien te worden. Dat maakt vaak het verschil tussen leven en dood. Dat bepaalt of een roofdier zijn prooi kan vangen, of sterft van de honger. Dat bepaalt of een prooi gevangen wordt of ontsnapt. Soms hangt dat af van toeval, door op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Dan is dat brute pech. Maar meestal is er iets anders aan de hand. Kleine foutjes worden genadeloos afgestraft, waardoor alleen de allerbeste overleven. Natuurlijke selectie aan het werk dus.
Kleine foutjes worden genadeloos afgestraft.
Maar roofdieren kunnen zich niet instellen op foutjes die te zelden worden gemaakt. De vijanden van vliegen kunnen moeilijk zitten wachten tot er eens een vlieg juist zo in de zon zit dat de schaduw ‘m verraadt. Ze zouden lang mogen wachten. De vleesvlieg op de foto heeft het dus overleefd. Af en toe eens zot doen en verstoppertje spelen ? Dat moet kunnen, ook in de dierenwereld!