Geschatte leestijd: 4 minuten
De Chinezen komen! Zoveel is zeker. Want wie een beetje de internationale politiek volgt, weet dat China steeds agressiever de wereldmacht probeert over te nemen. Er zit een weldoordachte strategie achter, aangepast aan de verschillende doelwitten. In Europa is het leven duur, dus wordt onze markt overspoeld met goedkope brol ‘Made in China‘. In Afrika, daar worden technologie en infrastructuur aangeboden als pasmunt voor lucratieve concessies. En Amerikaanse technologiebedrijven worden opgekocht om de knowhow binnen te halen.
Ondertussen worden internationale wateren leeggevist door drijvende Chinese visfabrieken, en passant nemen ze nog wat territoriale wateren mee. En aangrenzende landen (‘provincies’) of de Zuid-Chinese zee aan de voordeur worden met veel machtsvertoon ingepalmd. Kortom, alle methoden zijn goed om te rapen wat er te rapen valt.
Alle methoden zijn goed om te rapen wat er te rapen valt.
Zelfs de Chinese natuur is ons grondgebied aan het innemen. En ook daarbij worden diverse strategieën gevolgd. De Chinese wolhandkrab is zo’n invasieve exoot die zich met miljoenen aan het voortplanten is en onze rivieren leegvreet. Helemaal uitroeien zal al niet meer lukken. Doordat de krab echter niet kan zwemmen en er geen andere (inheemse) krabben in onze rivieren leven, kunnen we ze nu met speciale vallen op de rivierbodem wegvangen om zo toch nog een beetje van de schade te beperken.
Aan de andere kant aarzelen we dan nog om de Chinese prachtslang te bestrijden. Deze mooie slang is ontsnapt uit onze terraria en vindt nu een aangenaam leven op de zonverwarmde spoorwegbeddingen van Limburg. Omdat we nog niet weten of de slang zich explosief zal voortplanten en ook nog geen zichtbare bedreiging vormt voor de lokale fauna, wordt er voorlopig nog niet ingegrepen. Het ziet er naar uit dat we een charmeoffensief ondergaan.
Zelfs de Chinese natuur is ons grondgebied aan het innemen.
De Aziatische hoornaar kennen we wel al goed genoeg. Deze grote, agressieve wespensoort werd per ongeluk ingevoerd en bleek zich direct veel te goed voort te planten. Er zijn nu speciale teams aan de slag om met geavanceerde technologie alle nesten te lokaliseren en te vernietigen. Op deze manier hopen we de invasie te kunnen indijken of misschien zelfs tegenhouden. Het feit dat het een sociaal levende insectensoort is, maakt dat we ons toch nog een beetje kunnen verdedigen.
En dan kom ik bij het Aziatische lieveheersbeestje van de foto. Ik heb lieveheersbeestjes al eerder vergeleken met mondmaskers. Ook nu doen ze me denken aan de goedkope Chinese producten die we aankopen ten koste van onze eigen industrie. Want het Aziatische lieveheersbeestje hebben we zelf, en bewust, ingevoerd om bladluizen te bestrijden in onze serres. Nobele bedoelingen dus, om het pesticidengebruik te verminderen, maar met rampzalige gevolgen. De larven werden uitgezet om bladluizen te eten, maar de volwassen kevertjes vlogen weg. Waarmee meteen bewezen was dat serres niet keverdicht zijn.
Het Aziatische lieveheersbeestje hebben we zelf, en bewust, ingevoerd.
De ontsnapte exemplaren bleken sterker en vraatzuchtiger dan de eigen lieveheersbeestjes, en droegen bovendien een schimmel mee die dodelijk bleek voor het zevenstippelig lieveheersbeestje, onze grootste inheemse soort die misschien nog een beetje concurrentie had kunnen bieden. Maar het feit dat lieveheersbeestjes zo klein zijn, en zich al vliegend kunnen verspreiden onder onze insectenfauna, heeft al snel tot de conclusie geleid dat bestrijding een hopeloze zaak is. We zullen ermee moeten leren leven, en dan vooral de lokale insectensoorten. Het Aziatisch lieveheersbeestje bleek toch wel een van de meest succesvolle strategen.
Dat heb ik ook duidelijk vastgesteld in ons tuintje. Toegegeven, ik heb dit jaar meer soorten lieveheersbeestjes gezien dan ooit, maar toch zal minstens drie vierde van alle exemplaren Aziatisch geweest zijn, als voorzichtige schatting.
En dan heb ik het nog niet eens over het coronavirus gehad! Neenee, het is duidelijk, hier zit een strategie achter, zelfs meerdere strategieën, en ze werken. De Chinezen komen, en ze zijn duidelijk van plan (!) te blijven!
Altijd leuk om jouw vertelsels te lezen. En leerrijk.
Exoten zijn geen nieuw verschijnsel. Het bestaat al millennia: ‘ons’ wild konijn, longkruid, paarse schubwortel, beide in onze Vlaamse Ardennen zijn er de vrucht van net als een hele rij stinzeplanten. Vandaag is het wel van een andere orde
Wel jammer van de eenzijdige negativistische visie op China.
Bedankt Johan! Het is inderdaad geen nieuw verschijnsel, alleen komen de nieuwe exoten precies steeds van verder, en aan een sneller tempo. De prijs van de globalisering? Daar zijn weinig positieve kanten aan, dus kon ik ook alleen negatieve parallellen trekken, ook al is het allemaal natuurlijk wel wat kort door de bocht. Het was niet mijn bedoeling een volledige analyse te maken van de Chinese (internationale) politiek, want daar zijn zeker ook positieve kanten aan, maar zou me veel te ver leiden.
Het is waar, Anny, er zitten ook heel wat Amerikaanse exoten bij ons. En er valt ook nogal wat te zeggen over de Amerikaanse internationale politiek!
Mooi overzicht, volgende keer de beurt aan de Amerikanen?
tof om lezen !
Dankjewel Yvette, blij om te horen!
Hier kan Jonathan Holslag nog een puntje aan zuigen!
Bedankt Hans!
Leerrijk vertelsel met de doorklik mogelijkheden, Maarten.
Dankjewel Koen, blij te horen!