Het trilt hier van de koude!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Brrr, wat is het koud. Met trillende vingers haal ik mijn fototoestel boven. Wat voelt dat statief stug en lomp aan zeg! Dik tegen mijn zin trek ik mijn handschoenen uit. Maar ik moet wel, want het is alleen nu dat je gele trilzwammen zo mooi ziet.

Alleen nu zie je gele trilzwammen zo mooi

Ze komen het hele jaar voor, na periodes van regen, en ze zijn zeer algemeen, maar pas wanneer de bomen hun bladeren kwijt zijn, vallen ze blijkbaar voldoende op. En dan is het meestal koud.

Opvallende gele trilzwammen

Trilzwammen hebben slappe, doorzichtige vruchtlichamen met gelatine-achtige lobben. Ze zijn eetbaar maar nogal smaakloos. Ze worden daarom vooral verwerkt in soep, om er wat meer textuur aan te geven. 

En ik kan je verzekeren, soep met trilzwam is gezonde kost! Gele trilzwam bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een ware boost geven. Een specifieke stof (glucuronoxylomannaan voor de kenners)  is bovendien ook nog goed tegen diabetes, ontstekingen, te lage cholesterol, allergieën en ontgiftigt de lever!

Kan het nog mooier?

De gele trilzwam is eigenaardig genoeg een parasiet van andere schimmels. Hij leeft op de schimmeldraden van schorszwammen die in dode takken zitten. Het vruchtlichaam perst zich trillend en lillend doorheen de schors naar buiten. En dat in die koude. Brrr!

Brrr, wat is het koud zeg!

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

15 gedachten over “Het trilt hier van de koude!”

  1. Vandecandelaere

    Haha, Maarten, wat een verhaal, een schimmel die parasiteert op een schimmel, wat zit de natuur toch prachtig in elkaar.
    Mijn cholesterol is te hoog dus dat zal bij mij niet baten.
    Hartelijke groeten
    Jan

  2. Goedemorgen Maarten,
    Dankjewel weer voor je leerzame verhaal en prachtige foto’s. Heel knap op de plaat gezet.
    Hier (Loonse- en Drunense Duinen) zien we de trilzwammen best veel maar nu op jouw foto’s zie ik ze pas echt goed.
    Nooit geweten dat ze ook heel goed voor je gezondheid kunnen zijn. Dat zie ik er dan weer niet van af 🙂
    Groetjes Ellen

  3. Prachtige foto’s! Ik heb ze onlangs ook gezien, maar ze waren een stuk bruiner van kleur. Kan dat? Bestaan er misschien gelijkaardige soorten? Ik dacht eerst dat het Judasoor was.

    1. Dankjewel hoor Marc! Ze verschrompelen wel na de regen, misschien dat ze dan ook wat bruiner kleuren. De hersentrilzwam gelijkt er sterk op maar is ook geel. Ik denk dat jij te maken had met de zwarte trilzwam, die is donkerbruin tot zwart.

  4. Hallo Maarten
    Dank je om voor ons de vrieskou te trotseren. Zeer mooi die trilzwammen! Een evident succes in de farmacie of functional food wordt het niet vrees ik… Te lage cholesterol: I wish 🙂
    Jan

    1. Hartelijk dank Jan! En haha, ja op onze leeftijd is het eerder een te hoge cholesterol waar we op moeten letten. Maar bij sommige ziekten is een te lage cholesterol geassocieerd, wat verklaart waarom toch verschillende stoffen in trilzwammen ondertussen gepatenteerd zijn…

      1. Wat een ontdekking alweer! Prachtige zwammen en nog gezond ook. En blijkbaar trotseren ze ook de koude. Bovendien nog leven van schimmels op dode takken en dan zo mooi ogen… hoe krijgen ze het voor mekaar?
        Dankjewel voor zoveel moois,Maarten.

    2. Hai Maarten.
      Geweldig mooi filmpje. Zelf heb ik ze nog nooit zo mooi van kleur gezien. En dat ze goed voor de gezondheid waren wist ik niet. Alles vind je in de natuur om te overleven he. Kwestie van zoeken en weten. Ik ga ze i.i.g zeker een keer eten. Dank je wel voor je mooie verhaal weer. Fijne dag verder.
      Groetjes ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.