Ik heb mijn visjes op het droge!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Onze huizen bieden tal van mogelijkheden voor allerlei kleine beestjes. Zo’n heerlijk beschut, droog en warm onderkomen kunnen sommige van onze medeschepselen enorm waarderen. Het zilvervisje is zo’n ongevraagde gast. Maar veel last zal je er niet van ondervinden. De vraag is of je er ook maar iets van zal merken.

Want het beestje is heel fijn en teergebouwd, en amper een centimer lang. Het valt dan wel weer op door het zilverachtig, glinsterend lijfje en de watervlugge bewegingen. Het ziet er echt wel uit als een geschubd, zilveren visje. En het heeft ook vocht nodig. Ze leven in spleten en kieren met een hoge luchtvochtigheid. Bij ons thuis zitten ze tussen de cementvoegen in de gang en het toilet. 

Zilvervisjes zitten eigenlijk nooit stil, behalve wanneer ze eten of… wanneer ze per ongeluk op een glad schoteltje belanden waar ze niet meer uit geraken.

Ze komen enkel uit als het donker is, op zoek naar suikers en zetmeel, in de vorm van gemorste kruimeltjes of zo. Daarom dat ze ook wel suikergasten worden genoemd.

Zilvervisjes zijn hele primitieve insecten die niet kunnen vliegen. Waarom zouden ze ook? Ze hebben het heel erg naar hun zin daar beneden op de grond. En tegen dat je wakker wordt, zijn ze allang weer weg. Het zijn kwieke visjes op het droge!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

16 gedachten over “Ik heb mijn visjes op het droge!”

 1. Dag Maarten
  Ik kom enorm dikwijls zilvervisjes tegen in mijn afwasbak. Komen die naar gekropen in de waterleiding? Als ik ze uit de afwasbak kan redden, waar moet ik ze dan plaatsen? Dank je weer voor het mooie artikel en ook dat van de springbeestjes!

  1. Hallo Simon, waarschijnlijk vallen de zilvervisjes in de afwasbak terwijl ze rondkruipen op het aanrecht. Het zal niet meevallen om ze daar levend uit te krijgen want ze zijn heel fragiel. Je kan ze gewoon op de grond loslaten, dan zoeken ze zich wel een plaatsje. Veel groetjes, Maarten

 2. Vandecandelaere

  Dag Maarten,
  Zilvervisjes heb ik nog niet gespot in huis. Pissebedden, (spring)(tril)spinnen, hemelbeestjes, muggen, vliegen, enz… dan weer wel.
  Moeilijk te spotten als het alleen maar rondloopt in het donker, he,
  Lig je dan op de uitkijk Maarten?
  Vriendelijke groeten

  1. Haha, is het daar bij jou ook een beestenboel, Jan? Ik lig niet op de uitkijk maar als ik ’s avonds het licht aandoe, verras ik soms wel eens een diertje! Veel groeten terug!

 3. Ik zie ze hier ook af en toe, maar het moet toch moeilijk zijn om ze te fotograferen . Stilzitten is niet aan hen besteed. Inderdaad, in een glad schaaltje lukt het misschien wel. Of … heb je ze gehypnotiseerd ? 😉

  1. Ze zijn supermoeilijk om te fotograferen Marc! Zelfs op een glad schoteltje zitten ze maar een fractie van een seconde stil! Maar soms is dat genoeg…

 4. Weer wat bijgeleerd! Ik ken ze wel van vroeger in een ander huis, keuken en vochtige WC, maar nu was het al lang geleden dat ik ze nog tegenkwam.
  Bedankt weeral Maarten voor je verhaal en mooie foto’s!

  1. Ja, Maarten ik ken ze wel. Vooral in oude huizen zie je ze nogal eens (heb in oud huis gewoond, vandaar). Ze zijn idd razendsnel snel en kan ze bijna niet vangen. Maar weer een bijzondere natuurcreatie. Ik kijk er meestal overheen. Dank je wel voor je verhaal en mooie foto’s hoor.
   Groetjes, Ineke
   en nog een fijne zondagavond!

 5. Etienne Van Wambeke

  Tof en je gaat het niet geloven maar een examenvraag dierkunde van Prof. H. Koch in de 2e kandidatuur luidde: ‘Is het zilvervisje een vis?’. Ben die thuis ooit tussen een oud boek tegengekomen. Ze zijn wél heel fotogeniek zoals weeral eens blijkt. Dank je wel.

   1. Ik zie in mijn huis regelmatig kleine (onbekende) insecten kruipen. Zolang ze niet in grote getale zijn vind ik dat ok en op een bepaalde manier zelfs ‘levendig’. De zilvervisjes zal ik vanaf nu niet alleen bewonderen maar ook herkennen. Alweer bedankt Maarten!

 6. Ik ben er wat minder blij mee want ze zitten in de voorraadkast en kruipen overal tussen.
  Inderdaad ook in WC en badkamer. Dat vind ik geen probleem.
  Als je ze van dichtbij bekijkt zijn ze ook wonderschoon.
  Fijne zondag, groetjes Ellen

  1. Ja in de voorraadkast kunnen ze snel talrijk worden Ellen, best zorgen dat ze nergens aan kunnen! Bedankt voor de reactie en voor jou nog een mooie zondag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.