Geschatte leestijd: 2 minuten
Groot en klein hoefblad zijn geen familie. Afin, ze behoren wel tot dezelfde plantenfamilie van de samengesteldbloemigen, maar het zijn volledig andere soorten. In het Nederlands hebben ze toch dezelfde naam omdat de bladeren min of meer hoefvormig zijn.
Maar zelfs daarover kan je discussiëren. Want bij klein hoefblad zou het kunnen dat de naam eerder komt van hoestblad, omdat je er hoestsiroop van kan maken. En de bladeren van groot hoefblad kunnen dienstdoen als parasol, wellicht werd die naam afgeleid van hoedblad.
Er zijn meer gelijkenissen tussen de beide hoefbladen. Zo bloeien ze allebei vooraleer de bladeren gevormd worden, wat toch nogal bijzonder is. Ze slaan hun voedselreserves op in lange wortelstokken die heel vroeg in het voorjaar de bloemstengels omhoog sturen. Pas later volgen de bladeren, die weer nieuwe reserves zullen opbouwen.
De bloemen lijken dan weer helemaal niet op elkaar. Klein hoefblad vormt gele, samengestelde bloemen, met mannelijke bloemen in het midden en vrouwelijke buisbloempjes als zonnestralen errond. De bloemen zijn dus tweeslachtig.
Niet zo bij groot hoefblad. Eénzelfde plant vormt ofwel alleen mannelijke, roze en knotsvormige bloemen, ofwel alleen vrouwelijke, witte, pluimvormige. Vroeger dacht men zelfs dat de mannelijke en vrouwelijke planten twee verschillende soorten waren!
Ze staan allebei bekend als geneeskrachtig. Maar daar hoort een niet zo kleine kanttekening bij.
Groot hoefblad werd traditioneel gebruikt tegen allerlei infecties, allergieën, astma en bronchitis. Ook klein hoefblad kon dienen tegen virale infecties, ontstekingen van de luchtwegen, verkoudheden, koorts en zoveel meer.
Alleen… blijken ze nu allebei nogal giftige en kankerverwekkende alkaloïden te bevatten. Van alle bekende pyrrolizidine-alkaloïdes veroorzaakt senecionine de meest beschadigende effecten van genetisch materiaal, kankers en leverschade, en dat spul tref je in beide soorten aan. Een leuk stel hé? Het zal je familie maar zijn!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Maarten,
Ik vrees dat je zult denken, dit is weer zo’n tekstje geschreven door AI.
Ik val namelijk in herhaling, mooie foto’s, boeiend verhaal.
Daar kan geen AI aan tippen.
Dikke merci
🙂
Jan
Haha, inderdaad Jan, daar kan geen AI aan tippen! Bedankt voor de herhaling, want altijd blij te horen! 🙂
Weer zeer interessant!
Ik leer hier veel bij over onze wonderbaarlijke natuur.
Dankjewel daarvoor 💚
Dat is met veel plezier Lydia, bedankt om te laten weten!
Dank je Maarten voor het mooie en leerzame verhaal!
Tja, bijna in al ons voedsel ziet iets dat slecht is. Als je zelfs groenten en fruit teelt in je moestuin, moet je nog meer opletten, soms ook niet.
Groetjes van Simon🌱Steel
Inderdaad Simon, vandaar dat wordt aangeraden veel te variëren. Het slechte van het ene wordt dan gecompenseerd door het goede van het andere, en je vermijdt te veel blootstelling aan steeds dezelfde slechte stoffen. Bedankt voor de reactie!
Mooi verhaal van deze familie. Zo zie je maar weer dat alle families een duistere en een lichte kant hebben, precies zoals het leven is ..dus….in feite lijken we op elkaar toch? De natuur laat ons veel zien als je goed kijkt en luistert.
Dank voor deze mooie uitleg, Maarten
Hartelijk dank Ineke! Ieder huisje heeft zijn kruisje zoals ze zeggen! Maar van de natuur kunnen we inderdaad veel leren!
Het is weer een leerzaam verhaal. Ik zal nog eens beter op gaan letten bij de hoefbladen. Ik zal ook eens kijken welke insecten graag op deze planten afkomen. Dat lijkt me dan ook wel weer interessant.
Dankjewel Maarten voor dit blog.
Groetjes Ellen
Goed idee Ellen, je zal zien dat er heel wat bijtjes op af komen! Bedankt voor de reactie!
Weeral superinteressant. Wat die geneeskrachtige en soms ernstige nevenwerkingen betreft geldt hier nog eens de uitspraak van Paracelsus, ‘Alles is gif, het is de dosis die telt’.
Dat klopt Etienne, maar zeker bij kankerverwekkende stoffen is ook nog de herhaling van tel… Voor frequent inwendig gebruik zijn de hoefbladen toch niet aan te raden.
Alleen maar naar kijken en niet opeten dus! Toch dacht men dat ze geneeskrachtig waren?
Eigenlijk best mooie bloempjes die we te weinig aandacht geven. Ze lijken inderdaad geen zusjes of broertjes maar ze mogen er zijn. Dankjewel Maarten voor deze mooie bijdrage alweer.
Dankjewel hoor Lydi! De bloemen lijken niet op elkaar, maar de bladeren des te meer, een groot blad van klein hoefblad kan je makkelijk verwarren met een klein blad van groot hoefblad. En ze zullen wel geneeskrachtig zijn, maar veel inwendig gebruik is echt wel af te raden…