Moet er nog stikstof zijn? 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het stikstofdebat woedt volop. Landbouwers leven in de grootste onzekerheid over wat hen boven het hoofd hangt. De natuursector vraagt strenge maatregelen om het beetje biodiversiteit te redden dat ons nog rest. Want de impact van stikstof is gigantisch en al tientallen jaren onderschat. En ondertussen slaat het spul verder op in onze bodems tot steeds hogere concentraties.

Het zijn algemene soorten die ervan profiteren. Bramen en brandnetels woekeren alom, en verdringen zo soorten die minder goed de stikstof benutten en dus gewoon trager groeien. Groot dooiermos is ook zo’n profiteur. Je ziet het overal. Want overal is er stikstof.

Het is nochtans een mooi korstmos, met een felgele dooierkleur. Korstmossen zijn eigenlijk een soort schimmels waarin algen groeien, met wederzijds voordeel. De voortplanting van korstmossen gebeurt dan ook meestal via sporen of knoppen waarin beide soorten al aanwezig zijn. Maar bij groot dooiermos planten ze zich elk afzonderlijk voort. Na de voortplanting zou iedere schimmel dan terug op zoek moeten naar die specifieke alg om te kunnen overleven.

Maar welbepaalde mosmijten knabbelen van het dooiermos, en in de uitwerpselen zitten hierdoor sporen van beide soorten netjes samen. Er wordt dus van uitgegaan dat de verspreiding van dooiermos door deze mosmijten gebeurt.

Het is algemeen geweten dat groot dooiermos vooral teruggevonden wordt in de buurt van boerderijen, omdat daar veel stikstof wordt uitgestoten. Maar vandaag de dag kom ik het overal tegen, in grote aantallen, zelfs in parken, langs rivieren en in natuurgebieden. Want stikstof is er veel te veel, en overal.

Overal is er stikstof… en dus groot dooiermos!

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

18 gedachten over “Moet er nog stikstof zijn? ”

  1. Dag Maarten
    Stikstof zorgt voor hoofdbrekens bij de natuurbeschermers, de boeren en de politiek.
    Ik duim voor een goede afloop.

    Bedankt om onze aandacht te vestigen op deze mooie plant/schimmel en op het feit dat dit organisme profiteert van de hogere stikstof in de lucht.

    Greets
    Jan

  2. Laat ons positief zijn. Misschien is dit wel een voedzame eiwitbron en dus een vleesvervanger ? Enig idee hoe dit smaakt Maarten ?

    1. Haha, Evertjie, en dan zou de cirkel rond zijn en het probleem zichzelf oplossen zeker? Ik heb nog niet geproefd van dooiermos, maar aangezien die heel tolerant is voor vervuiling en zelfs zware metalen lijkt me dat ook niet zo aangewezen. Het korstmos bevat dan wel antivirale stoffen maar als voedselbron lijkt het mij alvast minder geschikt.

  3. Dankjewel voor de mooie foto’s van deze interessante plantjes die jammer genoeg een indicatie zijn voor wat er misloopt in onze natuur. Laat ons positief blijven en proberen te genieten van de mooie kleurtjes terwijl onze politici het stikstofdossier aanpakken.

  4. Oh, dit heb ik nooit geweten. Misschien moeten we dit soort mos beschouwen als een soort waarschuwing. Dankjewel voor deze uitleg!

  5. Mooie foto’s!
    Toch een vraagje: tot nu toe dacht ik dat korstmossen in een bos een teken waren van weinig zure regen, weinig uitstoot van auto’s… enfin… dus positief deze bossen en hun mossen…???
    Of bedoel je specifiek deze gele korstmossen als indicator?
    An

    1. Hallo An, het hangt af van de soort korstmos. Sommige soorten zijn indicatoren van zuivere lucht… maar deze worden steeds zeldzamer. Groot dooiermos kan zeer goed tegen vervuiling en maakt goed gebruik van stikstof, daarom is deze soort dus een indicator van vervuiling en overbemesting, en zien we deze meer en meer…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.