Hoe onmenselijk mooi toch!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Vroeger dacht men dat delen van planten die lijken op menselijke lichaamsdelen kunnen worden gebruikt om diezelfde lichaamsdelen te genezen. Zo zouden walnoten, waarvan de grillige vorm doet denken aan hersenen, helpen tegen hoofdpijn. Helaas bleek deze theorie maar een illustratie te zijn van onze neiging om overal iets menselijks in te willen zien. Een beetje zoals het ons gelukkig maakt als we ergens een gezichtje of een hartje in herkennen. 

Ook nu nog wordt speenkruid aangeraden tegen ‘het speen’, zoals aambeien in de volksmond worden genoemd. De wortels hebben namelijk speenvormige verdikkingen die als voedselvoorraad dienen, en waaruit volgend jaar nieuwe planten groeien. Op deze manier kan speenkruid als een van de eerste plantjes uit de grond schieten en zelfs al bloeien nog voor de bomen in blad staan. Dat werkt zo efficiënt dat er nu hele tapijten met gele bloemetjes te zien zijn.

De wortelknolletjes zien er uit als speentjes, dus moeten ze wel tegen het speen werken zeker? Wel, misschien wel… Bloeiend speenkruid bevat enkele giftige stoffen die een samentrekkende werking hebben, waardoor ze ook wel effect hebben tegen spataders, wat aambeien eigenlijk zijn.

Die stoffen bleken nu uiteindelijk te giftig voor inwendig gebruik, dus is een gebruik in zalf meer aan te raden dan in thee. Toch zie je nog overal reclame voor speenkruidthee tegen aambeien. Hmm, ik zou zeggen: vezelrijk eten, veel drinken en bewegen, en laat die onmenselijk mooie bovengrondse delen van het speenkruid lekker staan!


(beelden van maart 2021, Gentbrugge en maart 2023, Impe)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Hoe onmenselijk mooi toch!”

  1. Altijd als ik ze zie krijg ik automatisch een glimlach op mijn gezicht. Zo mooi en zo gezellig ziet het er dan uit.
    We kunnen er nu weer van genieten net als van de paarse mat van maagdenpalm.
    Groetjes Ellen en fijne zondag

  2. Struelens Moniek

    Mooi die voorjaarsbloeiers, waarvan speenkruid en bosanemonen, wel de eerste wilde bloemen zijn die bij ons de lente aankondigen. Daar wordt je toch blij van!

    1. Hai Maarten. Ja, één en al bewondering voor deze mooie bloemetjes. Ik wist niet dat die wortels zo groot zijn. Ze verbergen vast nog veel meer voor ons menselijk brein. Het blijft ontdekken he. Nog een fijne zondag.
      Groetjes ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.