Spitsroeden lopen tot het lente wordt

Geschatte leestijd: 2 minuten

In de winter gaat het leven in de natuur een beetje trager. De meeste beestjes houden zich stil en ondergaan de kou. Maar waar is het warmer en knusser dan in zo’n heerlijke dikke pol mos? Dat is wat dit snuitkevertje gedacht moet hebben toen het op zoek ging naar een overwinteringsplaats. En met het lentezonnetje kwam ie nu terug eruit gekropen.

De wikkespitssnuitkever behoort tot de spitsmuisjes. Deze snuitkevers hebben een snuit die inderdaad wat weg heeft van de ‘echte’ spitsmuizen, de muizen dus. Andere snuitkevers hebben een stompere of juist nog spitsere of zelfs buisvormige snuit. 

Helemaal op het uiteinde van die snuit staan de tanden, waarmee ze allerlei soorten graantjes en vruchten kunnen aanvreten. Zo kunnen ze ook een gaatje boren om er dan een eitje in te leggen. Het larfje eet het vruchtje van binnenuit leeg en verpopt er tot een volwassen kever.

Wikkespitssnuitkevers leggen hun eitjes in de peulen van wikkesoorten. Ook de volwassen kevers vreten van de planten. Die kunnen ze behendig beklimmen met hun flexibele voetjes.

Doorheen het dichte mos klauteren was een ander paar mouwen. Om zo uit je winterslaap wakker te worden is geen pretje. Dat leek eerder op spitsroeden lopen! Maar het kevertje kroop dapper verder, en liep de lente tegemoet.

(beelden van februari 2024, Gentbrugse meersen)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Spitsroeden lopen tot het lente wordt”

  1. prachtig … wederom een leuk maar vooral erg leerrijk verhaaltje. En sowieso ….knappe macro’s.
    Telkens genieten…. DANKUWEL

  2. Wat een mooi verhaal weer Maarten
    Jij ziet altijd en vindt altijd de juiste positieve dingen in de natuur die mensen blij maken en het mooie met het nuttige kunnen verenigen. De spitse neusjes lijken idd op de neus van spitsmuisjes. Wat mooi dat deze diertjes zich in de winter in het mos verstoppen om te overwinteren. Zo zie je maar dat alles een reden en een functie heeft he. Fijne zondag!
    Groetjes ineke

    1. Dankjewel voor de mooie reactie Ineke! En ja, ik was ook aangenaam verrast toen ik het beestje plots rond zag kruipen, het maakte ook mijn dag helemaal goed!

  3. Flexibele voetjes… mooi gezegd Maarten! Die zullen wel eens van pas komen.
    Wat een verrijking alweer, die uitleg over de kevertjes met zeer mooie namen.
    Je mocht ze ook weer benaderen om ze te fotograferen in hun schoonheid. Jammer dat we kevertjes ook vaak als vijand zien.

    1. Dankjewel Lydi! Er zijn inderdaad nogal wat keversoorten die als plagen worden beschouwd, dat klopt. Dat komt ervan als ze voedergewassen aantasten. Van dichtbij blijven ze er wel mooi uitzien vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.