Kan jij je hoofd nog erbij houden?

Geschatte leestijd: 2 minuten

De meest gewiekste insectenkiller heeft definitief voet aan wal gezet in België. Het is al een tiental jaar dat er exemplaren van de Europese bidsprinkhaan worden waargenomen in het meest zuidelijke puntje van het land, maar nu zijn er ook stevige populaties gevestigd in meer noordelijke provincies van Wallonië. De klimaatopwarming brengt steeds meer zuiderse soorten binnen.

Maar dit is er wel eentje van een speciaal kaliber. Het is een moordenaar buiten categorie. Een onverschrokken alleseter die ook veel grotere dieren aanpakt. Weinigen maken kans. Bidsprinkhanen kiezen dan ook resoluut voor de aanval. Met hun dichtklappende voorpoten grijpen ze hun slachtoffers vast en trekken ze naar zich toe. De scherpe doornen zijn zo pijnlijk dat die beestjes er zelfs niet aan denken om achteruit te deinzen. Maar voor zich worden ze geconfronteerd met een betonschaar die hen levend openrijt. 

Bidsprinkhanen beginnen onmiddellijk te knippen, liefst in de monddelen, zodat er ook niet kan worden teruggebeten. Het slachtoffer aarzelt tussen achteruit of vooruit, weet niet wat gedaan, en is bevroren van de pijn en de paniek. De betonschaar knipt ondertussen resoluut verder, en voor het slachtoffer het goed en wel beseft is de hals ook doorgeknipt. En dan, dan is de kop eraf, letterlijk zelfs, en kan de bidsprinkhaan op haar gemak beginnen te eten.

Doodstil en perfect gecamoufleerd wachten bidsprinkhanen tot er iets beweegt binnen hun bereik. In de ochtendzon zijn ze nog niet opgewarmd, maar eenmaal dat wel het geval is slaan ze onverbiddelijk toe. Razendsnel gaat het allemaal. Probeer er dan maar eens je hoofd bij te houden!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

17 gedachten over “Kan jij je hoofd nog erbij houden?”

  1. Dag Maarten,

    Ik heb hier een dubbel gevoel bij.
    Enerzijds een nieuwe soort er bij, anderzijds een zoveelste bewijs van de klimaatopwarming.

    Maar mooie foto’s en interessante informatie.

    Greets
    jan

  2. Mooi en meedogenloos efficiënt. Zolang er maar niet teveel komen, denk ik dan, met empathie voor de slachtoffertjes…
    Alweer bedankt voor het knappe werk!

    1. Dankjewel hoor Annemie! En dat is het mooie van de natuur: alles houdt zichzelf in evenwicht. Mochten er (te)veel bidsprinkhanen bijkomen, dan blijven er minder potentiële slachtoffers over, vinden de bidsprinkhanen minder voedsel en gaan er dus minder overleven.

  3. Wat een luguber beestje!
    Ik kreeg koude rillingen bij het lezen van dit verhaal, maar zoals altijd mooi geschreven en prachtige foto’s.
    Bedankt Maarten😊

      1. Ja, de natuur houdt alles in evenwicht. Zo gaat het in het hele universum. Dat moeten we goed beseffen. Daar kan geen menselijke maatregel tegenop. De bidsprinkhaan is daar een mooi voorbeeld van.
        Mooi geschreven Maarten, met oog voor detail. Ben blij dat ik geen insect ben.
        Fijne dag.

  4. Goh, wat een agressor inderdaad. Ik heb veel geleerd van jouw verhaal. De bidsprinkhaan staat bij mij nog niet in mijn mappen. Ik vind het beestje nu al onsympathiek. Maar mooi is deze wel.
    Wat een prachtige foto’s heb je ook weer geschoten.
    Dankjewel Maarten, groetjes Ellen

    1. Dankjewel Ellen! Het beestje roept ook bij mij dubbele gevoelens op. De manier waarop ze je loerend bekijken alleen al… Ik denk dat ze zelfs mij te lijf zouden gaan! Maar prachtig om te zien uiteraard.

  5. De bidsprinkhaan…en ik maar jaren denken dat die zo braaf en devoot de voorpoten al biddend vouwt! Wat een agressor zeg. Nu moet ik wel bekennen dat ik hem mooi vind en wellicht van de juiste kleuren voorzien. Je hebt in elk geval weer de juiste plaatjes geschoten, waarvoor dank. De bange insecten in zijn buurt, daarvoor zal ik bidden dan.

      1. Mooi beest die bidsprinkhaan. Waar kun je ze spotten tegenwoordig? Hoe groot zijn ze echt?
        Mooie woordspeling: je hoofd erbij houden en de sprinkhaan die de kop van het slachtoffer afknaagt.
        Mooi!

        1. Hartelijk dank Mieke! Je moet rekenen dat die beestes toch zo’n zo’n zeven centimeter lang kunnen worden. Omdat ze nog altijd heel zeldzaam zijn, worden de exacte vindplaatsen geheim gehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.