Heb jij al een nieuw kapsel?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij alle nieuwe coronamaatregelen rijst steeds de vraag of de haarkappers mogen openblijven. En met de eindejaarsfeesten willen we er natuurlijk juist piekfijn uitzien, en dringt een bezoekje aan de kapper zich op! Ook in de natuur worden er nu nieuwe kapsels aangemaakt. Mossen, varens en paardenstaarten, als primitieve plantensoorten, vormen zogenaamde sporenkapsels. Ze maken geen meercellige zaadjes, zoals de hogere planten, maar sporen. Sporen ontkiemen net als zaadjes tot een nieuw individu, maar ze bestaan uit maar één enkele cel.  En ze zitten ingekapseld in een vaste structuur die we dus het sporenkapsel noemen.

Op de foto’s zie je (wellicht, want determinatie is niet eenvoudig) gesnaveld klauwtjesmos en een soort knikmos. Het sporenkapsel van deze soorten heeft een snavelvormig dekseltje dat openslaat als de sporen rijp zijn. Het zit vast op de rand van het sporendoosje, en die rand wordt het mondbeslag genoemd. Dat dekseltje is dus een soort mondmasker of mondkapje, om te verhinderen dat de sporen zich te snel verspreiden. Klinkt bekend, niet ? Als voor de gelegenheid is het mondkapje van deze soorten al voorzien van een feestneus. Op sommige foto’s is het mondkapje wel al afgevallen.

Door de regendruppeltjes die blijven hangen aan het sporenkapsel, ziet het er allemaal schitterend en blinkend uit. Een beetje alsof de kapper er nog wat shiny haargel op aangebracht heeft. Ik vind het resultaat in ieder geval meer dan geslaagd. De kapper van dienst heeft zijn sporen verdiend!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Heb jij al een nieuw kapsel?”

  1. Prachtige foto’s alweer, Maarten. Je weet de juiste momenten wel te vinden en dan de verrassende tekst erbij… telkens fijn om te lezen. Dankjewel voor je volgehouden inspanning om mooie natuurplaatjes op deze manier te delen.

  2. Beste Maarten,

    Dat probleem met die kapper heb jij alvast niet :-). Zijn er in de natuur ook mossen, varens, etc.. die niet gezegend zijn met een weelderig kapsel ?

    Evertjie

  3. Mooie, gedetailleerde foto’s, en een leuk gefundeerd verhaal erboven op. Wat zal het effect van de opwarming en verdroging zijn op onze mos flora ? De natuur zal er wel iets op vinden zeker. Doe zo voort Maarten en blijf ons verrassen!

  4. Bedankt voor alle mooie, leerrijke, leuke en prachtige verhalen en foto’s!
    Fijne feestdagen en nog veel natuurplezier 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.