Als je diep in de shit zit…

Geschatte leestijd: 2 minuten

Trek het je niet aan, diep in de shit zitten is niet altijd zo erg hoor. Zo’n lekker verse drol om helemaal te doorploegen is juist de droom van elke vliegenmade! En in deze koude wintermaanden is zelfs een minder verse stront nog lekker warm door de natuurlijke vertering die blijft verdergaan. Zo’n drol is ook groot genoeg om er niet mee te moeten inzitten dat je soortgenoten je de kaas van het brood eten. Er zijn echt wel ergere dingen dan in de shit zitten!

De ‘blonde’ mannetjes van strontvliegen

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn : tussen al die maden zitten er namelijk wolven in schaapskleren. De larven van sommige vliegensoorten leven immers van andere maden! En die kom je dus liever niet tegen op je vreetfestijn doorheen de stront!

Een drol vol strontvliegen

Deze strontvliegen bijvoorbeeld hebben zich deze hoop toegeëigend die waarschijnlijk wemelt van de vliegenlarven. Hun nakomelingen zullen daar hun buikje rond van eten. 

Eitjesleggende schorsvliegen

Ook de maden van schorsvliegen zijn echte vleeseters die op zoek gaan naar andere larven in de drol. Ik vrees dat de vliegen die hun eitjes op deze kak leggen niet beseffen dat ze omringd zijn door moordenaars.

Omringd door moordenaars

Je staat er wellicht niet bij stil, maar onder de oppervlakte van elke drol wordt voortdurend een geluidloze strijd op leven en dood gestreden. En wat gebeurt er als de made van een schorsvlieg er eentje van de strontvlieg tegenkomt, daar binnen in die drol? Wel, dan pas zitten die beide echt diep in de shit!

Schorsvliegen. Op schors dus.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

4 gedachten over “Als je diep in de shit zit…”

  1. Foto’s maken met de neusknijper, of was het mondkapje voldoende? Interessante materie.
    En er zijn nog andere kapers op de stront, in de onderwereld van de insecten, namelijk nogal wat soorten strontkevers die ook in kak hun eitjes leggen. Wie eerst is, vindt den dis…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.